Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 december 2017 11:20

Verwachting is dat demonstraties in Jeruzalem uit de hand lopen

"Vandaag kunnen we zien hoe groot de woede is over het besluit van Trump om de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Er zijn grote demonstraties aangekondigd voor na het vrijdagmiddaggebed en de verwachting is dat het uit de hand loopt", zegt Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens.

"Niet alleen in Jeruzalem en Israël zal worden geprotesteerd tegen het besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, ook in de rest van het Midden-Oosten. Er zal onder meer worden gedemonstreerd in Istanboel, Jordanië en misschien zelf Egypte", zegt Koens (foto).

Oproep intifada

Gisteren riep de Palestijnse beweging Hamas op tot een nieuwe intifada tegen de staat Israël. De intifada staat voor opstanden in de Palestijnse gebieden tegen de bezetting door Israël.

Hamas-leider Ismail Haniya deed die oproep tijdens een toespraak in Gaza. Hij noemde de Amerikaanse beslissing rond Jeruzalem 'een oorlogsverklaring tegenover de Palestijnen'.

Correspondent Koens relativeert de Hamas-oproep. "Dat soort oproepen doet Hamas veel vaker. Het is pas een intifada als het er een is. Als de raketten over en weer vliegen. Dat moeten we afwachten."

Video: waarom is Jeruzalem zo'n belangrijke plek in het Midden-Oosten?

Meer op rtlnieuws.nl:
Stakingen en protesten door besluit Trump om Jeruzalem te erkennen

Topnieuws