Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 10:01

Verdachte Londen handelde alleen: 'Alle kenmerken van een terreuraanslag'

De aanrijding van een groep moslims met een bus bij een moskee in Londen heeft alle kenmerken van een terreuraanslag. De dader is aangehouden en er zijn geen andere verdachten. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt.

Een 48-jarige man reed vannacht op een groep moslims in die uit een moskee kwamen in de wijk Finsbury Park. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten tien anderen raakten gewond. Twee van de gewonden zijn er zeer ernstig aan toe.

Reanimatie

Toen de bus kwam aanrijden was er een reanimatie bezig op de stoep. Politie-commissaris Neil Basu zegt dat het mogelijk is dat het dodelijk slachtoffer niet is overleden door de aanrijding met de bus. Dat wordt nog onderzocht. 

De bestuurder van de bus is een lange blanke man. De politie arresteerden hem, nadat omstanders de man in bedwang hadden gehouden. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht, daar wordt ook naar zijn psychische toestand gekeken.  Basu zegt dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over het motief.

 

Moslims vermoorden

Op videobeelden van direct na het incident is te zien dat de verdachte door omstanders wordt vastgehouden. Hij schreeuwt 'you wanna kill me'? Getuigen zeggen dat hij ook riep dat hij alle moslims zou gaan vermoorden.

 

Commissaris Basu bedankte de omstanders die mee hebben geholpen om de man aan te houden. Hij complimenteerde het publiek dat zich had ingehouden.

De bus is onderzocht. Daar zaten verder geen verdachte zaken in. De politie roept het publiek op om rustig te blijven. In heel Londen worden extra agenten ingezet.

Video: Ooggetuige aanslag Londen: 'Ik snap niet waarom':

Topnieuws