Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 07:48

Verdachte gepakt voor aanslag Dortmund, wilde geld verdienen op de beurs

De man die verdacht wordt van het plegen van een bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund zou dat gedaan hebben om geld. Volgens Duitse media had de man op de beurs gespeculeerd op een val van de aandelen van de voetbalclub.

De verdachte, de 28-jarige Duitse Rus Sergej W., zou 15.000 euro hebben geleend om put-opties te kopen. Dat zijn effecten waarbij je geld kan verdienen als een aandeel in waarde daalt.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel is deze vorm van misdaad een totaal nieuw fenomeen. W. was bereid spelers van Dortmund te verwonden en zelfs te doden, puur voor gewin op de beurs.

Kamer keek uit op plek

Bij de aanslag raakten een agent en de speler Marc Bartra gewond. W. had een kamer gehuurd in hetzelfde hotel als de spelers van Dortmund, zo wist hij precies wanneer ze vertrokken. De kamer van W. keek uit op de plek waar de bommen afging, mogelijk heeft hij ze op afstand laten ontploffen. In totaal lagen er drie explosieven in de bosjes langs de route van de spelersbus. 

ZIE OOK: Bij aanslag gewonde speler Dortmund: 'Trots als ik naar mijn pols kijk'

Volgens Der Spiegel had het erger kunnen aflopen. De tweede lading explosieven was te hoog geplaatst, waardoor deze nauwelijks effect had. Om de politie op een dwaalspoor te zetten, had de verdachte briefjes achtergelaten waarin de aanslag werd opgeëist door zogenaamde moslimterroristen.

De man zal volgens het Duits Openbaar Ministerie onder meer poging tot moord en toebrengen van ernstig lichamelijk letsel ten laste worden gelegd. De verdachte is door een speciaal arrestatieteam van de politie ingerekend. 

Topnieuws