Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 juni 2017 21:38

Trump bevestigt opzeggen klimaatverdrag: 'Direct op zoek naar betere deal'

De Amerikaanse president Donald Trump zegt het klimaatakkoord met Parijs op. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Trump zegt dat het klimaatakkoord 'een slechte deal is voor de Amerikanen' en dat hij zich hiermee aan zijn verkiezingsbelofte houdt om de Amerikaanse arbeiders op de eerste plek te zetten. De klimaatmaatregelen kosten volgens hem te veel geld. Hij zegt dat hij 'een betere overeenkomst' zal proberen te sluiten waarmee de VS zich of weer aan kan sluiten bij het akkoord, of een nieuw akkoord kan sluiten.

Getekend uit wanhoop

"We blijven het schoonste en milieuvriendelijkste land ter wereld", zegt Trump. "De VS loopt al voorop in de wereldwijde energieproductie en heeft geen slecht akkoord nodig dat Amerikaanse arbeiders schaadt. De regering van Obama heeft slecht onderhandeld bij de totstandkoming van het akkoord en het getekend uit wanhoop."

De Amerikaanse president sprak zich tijdens zijn verkiezingscampagne al uit tegen het klimaatakkoord. Hij twijfelt of de klimaatverandering wel echt is en of de gevolgen echt zo ernstig zijn als wetenschappers zeggen.

In de VS is ongeveer 14 procent van alle energie duurzaam. In de hele EU is op dit moment bijna 17 procent van de energie duurzaam, en in China geldt dat voor ruim 24 procent van de energie.

Wat betekent dit voor het akkoord?

In 2015 spraken landen op de klimaattop in Parijs af dat de temperatuur deze eeuw niet meer dan 1,5 tot 2 graden Celsius mag stijgen. Bijna 200 landen tekenden het klimaatakkoord, 147 van hen hebben het inmiddels opgenomen in hun wetgeving. Zij vertegenwoordigen samen meer dan 82 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Eén van die landen is de VS, zelf verantwoordelijk voor zo'n 15 procent van de uitstoot. Dat de VS zich nu terugtrekt, is voor het verdrag zelf niet zo'n groot probleem: om in werking te treden, moeten minstens 55 landen die samen goed zijn voor meer dan 55 procent van de uitstoot het akkoord in hun wetgeving hebben verwerkt.

Zonder de VS zijn dat nog altijd 146 landen die samen goed zijn voor zo'n 67 procent van de uitstoot. Andere grote landen die het akkoord tekenden, zijn China en Australië. In het akkoord werd onder meer opgenomen dat rijkere landen financiële bijstand gaan geven aan landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen. 

Nederland heeft het verdrag nog niet geratificeerd, het moet hier nog door de Eerste Kamer. Dat gebeurt naar verwachting wel snel. Overigens kan de VS niet per direct uit het akkoord stappen, de procedure daarvoor duurt zeker drie tot vier jaar.

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Topnieuws