Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juli 2017 11:41

Tienduizenden mensen op de vlucht om bosbranden westen Canada

De aanhoudende bosbranden in het westen van Canada hebben tienduizenden mensen uit hun huis verjaagd. Alle inwoners van Williams Lake, ruim 300 kilometer ten noordoosten van Vancouver, moesten de afgelopen dagen op last van de brandweer vertrekken.

Door aanhoudende droogte en de sterke wind grijpen de vlammen ongehinderd om zich heen, schrijft de Canadese krant The Globe and Mail. Omdat vrijwel alle belangrijke wegen door het vuur dreigen te worden afgesneden, wordt het voor inwoners steeds moeilijker om een veilig heenkomen te zoeken.

Bumper aan bumper

In British Columbia, de getroffen provincie, zijn intussen elf opvangcentra geopend. Gevluchte bewoners zeggen dat op de route ernaartoe regelrechte chaos heerst. Automobilisten deden twaalf uur over de rit van Williams Lake naar Kamloops, die normaal ruim drie uur duurt (kaartje: zie onder). Auto's reden 'bumper aan bumper', zegt een ooggetuige in The Globe and Mail.

Bij de opvangcentra zijn speciale voorzieningen voor de huisdieren die inwoners massaal met zich meebrengen. Voer, kooien en voederbakken worden gratis ter beschikking gesteld. 

Ergste branden sinds 2003

Het zijn de ergste bosbranden in de regio sinds 2003, toen rond 50.000 mensen hun huis moesten ontvluchten. Wel is er grote zorg omdat de eerste branden nu al vroeg in het zomerseizoen zijn ontstaan en omdat ze verspreid zijn over een veel groter gebied dan gebruikelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
14.000 Canadezen op de vlucht voor bosbranden

Topnieuws