We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 september 2016 11:44

Taliban heroveren Tarin Kowt, zes jaar na vertrek Nederlanders

De Taliban zijn de hoofdstad van het Afghaanse Uruzgan binnengetrokken. Tarin Kowt, dat jarenlang door Nederlandse militairen werd beschermd, is zo goed als gevallen.

Vanmorgen openden de Taliban de aanval op de stad. Militaire checkpoints rond de stad werden in hoog tempo overlopen.

Soldaten weigeren te vechten

De extremistische strijders zijn de zetel van de gouverneur genaderd tot op enkele honderden meters. Lokale leiders zijn op de vlucht geslagen en veel militairen zouden het op een akkoordje hebben gegooid met de Taliban en weigeren te vechten. Een woordvoerder van president Ashraf Ghani zegt dat er versterkingen zijn gestuurd naar de stad. 

Duizenden Nederlandse militairen waren tussen 2006 en 2010 gelegerd in Kamp Holland, vlakbij Tarin Kowt.

Tweede grote verovering

De stad is de tweede grote plaats in Afghanistan die de Taliban hebben kunnen veroveren sinds ze eind 2001 van de macht werden verdreven. Vorig jaar werd viel Kunduz korte tijd in handen van de extremisten.  

Het regeringsleger kon toen pas na enkele weken en met hulp van Amerikaanse bommenwerpers de stad heroveren

Ook in de provincie Kunduz, zijn Nederlandse militairen actief geweest met een politietrainingsmissie. Inmiddels zitten er nog slechts 150 Nederlandse militairen in Afghanistan, hoofdzakelijk in de hoofdstad Kabul. Vanmorgen werd bekend dat die missie met een jaar wordt verlengd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe kan het dat de Taliban een comeback maakt in Afghanistan?

 

Topnieuws