Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 12:58

Spanning in Frankrijk loopt hoog op aan vooravond verkiezingen

De aanslag die gisteravond in hartje Parijs een Franse politieagent het leven kostte, zet alles en iedereen op scherp. Zondag gaat Frankrijk naar de stembus en de sfeer is gespannen. Campagnebijeenkomsten worden afgezegd, de presidentskandidaten eisen strenge maatregelen.

Emmanuel Macron, die in de peilingen voor zondag met 24 procent aan de leiding gaat, roept de Fransen op het hoofd koel te houden. "Onze aanvallers willen paniek zaaien en het democratische proces van de presidentsverkiezing verstoren." Hij blies vandaag twee verkiezingsbijeenkomsten af. Dat deed hij uit medeleven met de nabestaanden van de omgekomen agent, maar ook omdat hij wil dat de politie zich kan concentreren op het onderzoek naar de aanslag.

Eerder agenten aangevallen

Die lijkt het werk van de 39-jarige Fransman Karim C., afkomstig uit de Parijse voorstad Chelles. Hij werd gisteravond door de politie doodgeschoten. De man was tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij in 2001 een auto had gestolen en tijdens een achtervolging had geschoten op twee broers, van wie er één een leerling-agent was. Korte tijd later wist hij het wapen te ontfutselen van een agent die hem uit zijn cel had gehaald. Hij schoot op de agent, die daarbij zwaar gewond raakte.

De veiligheidsdiensten zeggen dat ze hem in het vizier hadden; hij was in februari nog aangehouden voor bedreiging van politieagenten. De aanslag is intussen opgeëist door de terreurbeweging IS. Dat was vanochtend aanleiding voor Marine Le Pen, presidentskandidaat namens het uiterst rechtse Front National, om uitzetting te eisen van moslimextremisten. "We moeten ophouden naïef te zijn", zei Le Pen vanochtend op de radio. Ze wil dat Frankrijk zich terugtrekt uit het Schengenakkoord, zodat het zijn grenzen weer kan bewaken.

Verkiezingspraat, zegt correspondent Stefan de Vries. "In dit geval had het niet geholpen, want uitgerekend deze verdachte was geboren en getogen in Frankrijk." Le Pen stond vanochtend achter Macron tweede in de peilingen, met 22 procent.

Radicale keuzes

Parijzenaars die vanochtend op de Champs-Elysées liepen, waar de aanslag gisteravond plaatsvond, zeiden tegen persbureau AP dat ze zich zorgen maakten. De gepensioneerde Elena Worms noemde de aanslag 'ontwrichtend' en denkt dat mensen 'radicale keuzes gaan maken' tijdens de verkiezingen zondag. Zelf zei ze te zullen stemmen op de conservatieve kandidaat François Fillon, die ook heeft aangegeven de 'totalitaire islam' te willen aanpakken.

Een andere voorbijganger, de in Mauritanië geboren Marty Cissé, zei tegen AP dat het sluiten van de grenzen gevolgen zou hebben voor immigranten zoals hijzelf. "Maar veiligheid is belangrijk." Hij vindt dat de toekomstige president dat hoog op zijn lijstje moet zetten.

Topnieuws