We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 januari 2017 09:37

Sneeuwvegers moeten zeldzame saimaarob redden

Ooit van de saimaarob gehoord? Dat is een robbensoort die voorkomt op slechts één plaats in de wereld, het Saimaameer in Finland, en hij wordt sterk in zijn bestaan bedreigd. Het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft een opvallende reddingsoperatie uitgevoerd.

Er ligt momenteeel in Finland bijzonder weinig sneeuw, en daardoor dreigt de helft van de pups te sterven omdat ze geen bescherming hebben tegen roofdieren.

Sneeuw bij elkaar vegen

WNF-vrijwilligers veegden op het uitgestrekte Saimaameer sneeuw op grote hopen, zodat de zoetwaterrobben holen kunnen maken voor hun pups. De vrouwtjes hebben holen nodig om hun pups in te baren en ze bescherming te bieden. Het is niet de eerste keer dat de WNF dit doet: de natuurbeschermers begonnen ermee in 2014.

De laatste drie jaar waren wereldwijd de warmste ooit gemeten en op de Noordpool stijgt de temperatuur twee keer zo snel als gemiddeld op aarde. In januari bereikte het oppervlakte aan zee-ijs op de Noordpool opnieuw een recordminimum. Dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs, zoals ijsberen, ringelrobben en walrussen, komen vaker in het nauw, meldt het WNF.

Topnieuws