Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 september 2016 17:26

Schandaal in zorgcentrum: oneerbare foto's demente bewoners op Facebook gezet

Zes personeelsleden van een Belgisch zorgcentrum die in een Facebookgroep foto's van demente bewoners hadden gedeeld, zijn op staande voet ontslagen. De bewoners waren afgebeeld in oneerbare situaties.

Het ging niet om seksueel getinte plaatjes, maar om foto's die in woonzorgcentrum Sint-Pieter OCMW in Puurs waren gemaakt tijdens het wassen of tijdens toiletbezoek. 

'Niet flatterend'

Ook al was het een besloten Facebookgroep waarin de foto's werden geplaatst, het gaat 'drastisch in tegen de elementaire regels van de privacy en de integriteit van sommige bewoners'. Dat zegt de voorzitter van het bestuur van het zorgcentrum, Erwin Brijs, tegen de omroep VRT.

Het zou gaan om foto's 'die niet echt flatterend waren voor onze bewoners'. Die zouden zelf nooit toestemming hebben gegeven om ze te publiceren, zegt Brijs. Onder de foto's zouden neerbuigende commentaren zijn geschreven, meldt het persbureau Belga.

Aangifte bij justitie

De Facebookgroep zou in februari zijn opgericht. Een familielid van één van de zes personeelsleden stelde de leiding op de hoogte. Het bestuur heeft ook aangifte gedaan bij justitie.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Topnieuws