Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 11:58

Portugees huis van moeder Luisa staat er nog: 'Bizar, het huis ernaast is verwoest'

Verslaggever Rik Konijnenbelt is in het gebied in Portugal dat is geteisterd door bosbranden. Hij sprak de Nederlands-Portugese Luisa Batista (53) die nog niet naar huis heeft kunnen terugkeren. Zij weet nog niet of het de brand heeft overleefd.

"Luisa woont in de buurt van haar bejaarde Nederlandse moeder. Die is op dit moment op vakantie in Nederland en omdat dat huis wél te bereiken is, ging Luisa kijken of het de brand had overleefd. Het stond er nog, zag een blije Luisa", zegt Konijnenbelt.

Regenbuien

Waarom het ene huis het overleeft en het andere wordt verwoest is onduidelijk. "Het is bizar, het huis ernaast is verwoest."

Op dit moment zijn er regenbuien in het gebied, zegt Konijnenbelt. "We reden net door de regen heen en je zag op bepaalde delen geen steek door de damp die opstijgt door de regen. Het is echt bizar dichte mist. Het is alsof je een pan water gooit op een vuurtje."

Mensen in de omgeving keren vandaag terug naar huis waaruit ze zaterdag waren vertrokken. "Veel mensen hier hebben last van hun luchtwegen door de enorme rook, die er ook nog steeds hangt. Het stinkt ook naar rook."

Niet onder controle

De bosbranden zijn nog steeds niet onder de controle. De bestrijding verloopt moeizaam omdat de brandweerlieden zijn uitgeput na twee etmalen blussen. Het is nog steeds heet en droog.

Er zijn nog 2000 brandweermannen bezig met de bosbranden, in totaal zijn er 685 voertuigen ingezet. De grootste brand woedt nog steeds bij Pedrógão Grande, de plek waar zaterdag de brand uitbrak. De Portugezen worden geholpen door de Spaanse brandweer.

Sinds gisteren is er in Portugal een periode van drie dagen van nationale rouw. Die rouw is ook te zien op de voorpagina's van de kranten. Een aantal daarvan ziet er uit als een rouwadvertentie met veel zwart en wit.

Ravage Portugal goed te zien op dronebeelden:

Topnieuws