Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Poging tot staatsgreep Turkije

Poging tot staatsgreep Turkije

Een poging tot staatsgreep door het Turkse leger is mislukt. De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de coupplegers 'een hoge prijs zullen betalen'.

Een poging tot staatsgreep door het Turkse leger is mislukt. De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de coupplegers 'een hoge prijs zullen betalen'.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
19 mei 2017 10:46, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Rotterdamse agenten bedreigd en geïntimideerd door Erdogan-aanhangers

Rotterdamse agenten bedreigd en geïntimideerd door Erdogan-aanhangers

Agenten in Rotterdam zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het gaat om 'enkele signalen van bedreiging en intimidatie', schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het gaat om agenten met een Turkse achtergrond.

Agenten die slachtoffer zijn of zijn geweest van intimidaties of bedreigingen, krijgen steun van hun leidinggevende, laat de burgemeester weten in antwoord op door Leefbaar Rotterdam gestelde vragen.

Bezoek Turkse minister

In Rotterdam waren eerder dit jaar rellen en opstootjes naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet. Agenten die direct betrokken waren bij dit incident, hebben volgens Aboutaleb gesprekken gehad met de eenheidsleiding.

"Zij hebben intensieve nazorg gehad. Deze nazorg wordt momenteel nog steeds verleend'', schrijft de burgemeester.

Spanningen in Rotterdam

Sinds de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar, zijn er in Rotterdam in totaal 134 aangiften gedaan die met de spanningen rondom deze poging te maken hebben. Er zijn 28 verdachten aangehouden. "Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten'', schrijft Aboutaleb.

ZIE OOK: Rotterdams CDA-raadslid stopt na Turkse bedreigingen

Er zijn bij hem geen aangiftes bekend van politiemensen 'die geïntimideerd zijn of zich voelen omwille van hun functie en/of overtuiging in relatie tot de ontstane Turkse spanningen in Rotterdam'.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat niemand van de verdachten meer vastzit. Het gaat om intimidaties, bedreigingen en een enkel geweldsincident. Er moet nog besloten worden of en hoe er verder vervolgd gaat worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije

26 april 2017 09:41, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkije arresteert meer dan duizend Gülen-aanhangers

In Turkije zijn meer dan duizend mensen opgepakt omdat ze ervan worden verdacht dat ze betrokken waren bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Het gaat om vermeende aanhangers van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Het land vaardigde ook nog eens meer dan 3000 nieuwe arrestatiebevelen uit voor mensen die iets met de couppoging te maken zouden hebben. 

Arrestatiegolf

De arrestatiegolf vond plaats in 72 provincies van het land. Turkije spreekt van 'geheime imams' die waren geïnfiltreerd in het politiekorps. Sinds de couppoging in juli zijn ongeveer 40.000 mensen gearresteerd en verloren 120.000 mensen hun baan.

 

Turkije ziet de in de VS wonende Gülen als het brein achter de couppoging in juli 2016. De regering onder leiding van president Erdogan wil dat de VS Gülen uitlevert aan Turkije.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Erdogan als de dood is voor aartsrivaal Gülen

Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4

Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.

Woensdag 26 april om 20:33 uur op RTL 4 en op de site, apps en Facebook-pagina van RTL Nieuws.
17 februari 2017 07:18, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

'Turks consulaat Rotterdam pakt paspoorten Gülen-aanhangers af'

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die ervan verdacht worden dat ze banden hebben met de Gülen-beweging. Dat meldt Trouw.

De krant baseert zich onder anderen op asieladvocaten. Die zeggen dat zich zeker vier mensen persoonlijk hebben gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Ook sprak de krant een man die erbij was toen het Turkse paspoort van zijn vrouw werd ingenomen. 

Onschuld bewijzen

Volgens de krant zijn bij het kabinet enkele gevallen bekend van Turken van wie het paspoort is ingetrokken, maar wordt niet bijgehouden om hoeveel mensen het precies gaat. "Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken", zegt een woordvoerder. 

In het consulaat krijgen ze te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige en dat ze een eendaags paspoort kunnen krijgen om naar Turkije te vliegen. Daar moeten ze voor de rechter hun onschuld bewijzen, voordat ze een nieuw Turks paspoort krijgen. 

Flinke stijging

Sinds de couppoging van 15 juli zien asieladvocaten een stijging van het aantal inbeslagnames. Vooral vermeende aanhangers van Fethullah​ Gülen zijn verdacht, volgens advocaat Maartje Terpstra. "Als gevolg van de noodsituatie die na de coup is ingesteld, heeft de Turkse overheid meer bevoegdheden om onderzoeken te starten. Ook naar Turken in het buitenland."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is er stellig van overtuigd dat zijn aartsrivaal Fethullah Gülen het brein is achter de mislukte coup van 15 juli. Maar Gülen zelf ontkent. Sinds die tijd zijn er spanningen tussen aanhangers van Erdogan en aanhangers van Gülen, ook in Nederland. 

Meer op rtlnieuws.nl:

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

25 november 2016 10:47, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Einde vluchtelingendeal? Erdogan dreigt grenzen Turkije te openen

De vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije wankelt. De Turkse president Erdogan dreigt de grenzen weer te openen "als de Europese Unie nog verder gaat".

Erdogan reageerde vandaag op het Europees Parlement dat de lidstaten gisteren opriep om te stoppen met de toetredingsgesprekken met Turkije. Het parlement vindt dat Turkije geen recht heeft op toetreding tot de EU, vanwege de 'disproportionele onderdrukkende maatregelen' sinds de mislukte staatsgreep in juli

Beloftes gebroken

Tienduizenden vermeende aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter de coup zit, zijn ontslagen, opgepakt of uit hun functie gezet. Ook Koerdische parlementsleden en journalisten zijn opgepakt, kranten gesloten en bestuurders vervangen.

Erdogan is woest op het Europees Parlement: "Wij voeden 3 tot 3,5 miljoen vluchtelingen in ons land. Jullie houden je niet aan jullie beloftes. Als jullie nog verder gaan, dan gaan de grenzen weer open."

De deal

Door de deal met Turkije gaan de Turkse autoriteiten actief tegen dat vluchtelingen en andere migranten de Egeïsche Zee oversteken naar Griekenland. Wie dat toch doet, wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat land krijgt in ruil voor de medewerking miljarden van Europa.

Verder stond in de overeenkomst dat er snel zicht moet komen op afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. Dan moet Turkije wel eerst aan een reeks voorwaarden voldoen en dat is volgens Brussel nog niet het geval.

15 november 2016 13:43, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Timmermans: Gülen speelde wel degelijk rol in staatsgreep Turkije

Timmermans: Gülen speelde wel degelijk rol in staatsgreep Turkije
Timmermans zegt dat de Europese Unie te weinig heeft meegeleefd met de Turken na de staatsgreep

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt dat het ondertussen duidelijk is geworden 'dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is'.

Timmermans zegt dat in een interview met het Belgische weekblad Knack.

Rol Gülenbeweging

Turkije ziet de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen als de kwade genius achter de couppoging, maar daar is tot nu toe weinig bewijs voor.

Toch is dat geen totale onzin, zegt de Nederlandse EU-commissaris. "Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld.''

Weinig medeleven

Ook het medeleven met de Turken na de staatsgreep had volgens Timmermans in de EU wel wat ruimhartiger gemogen: "Ik denk dat de Turken een punt hebben als ze zeggen dat er wel héél weinig empathie was van de buitenwereld bij de verijdelde staatsgreep. We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgevonden."

Beelden van de dagen na de mislukte staatsgreep:

Timmermans was nauw betrokken bij de Europees-Turkse migratiedeal en maakt zich grote zorgen over de terugval van de rechtsstaat in Turkije sinds de verijdelde coup. Erdogan heeft sindsdien verschillende keren om Gülens uitlevering gevraagd. Kort na de verkiezing van Donald Trump deed de Turkse president ook al een beroep op de aanstaande president van de Verenigde Staten.

Turkije of zijn vijanden

Vandaag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat diezelfde Europese Unie zich 'neerbuigend' had gedragen bij de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de unie. De Europese Commissie verklaarde vorige week dat Turkije zich sinds de mislukte staatsgreep in juli heeft 'verwijderd' van Europa.

Premier Binali Yildrim zei voor het parlement dat Europa moet kiezen tussen Turkije of de vijanden van zijn land.

Lidstaten van de EU waren gisteren verdeeld over de voortzetting van gesprekken over Turkse toetreding. Een einde van die onderhandelingen brengt de zogeheten vluchtelingendeal met Turkije in gevaar. Ankara legt zelf ook een bom onder het proces, door te speculeren over de herinvoering van doodstraf.

23 september 2016 14:50, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Gülen wil internationaal onderzoek naar mislukte coup

Fethullah Gülen, de Turkse geestelijke, die in zijn land wordt gezien als de aanstichter van de mislukte staatsgreep, wil dat een internationale commissie onderzoek doet naar de omstandigheden rond de couppoging afgelopen juli.

Gülen zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn rivaal, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de coup op touw heeft gezet om daarna een grootscheepse zuivering te kunnen doorvoeren. Gülen: ''De plannen daarvoor had Erdogan al jaren klaarliggen. Het wachten was alleen nog op de juiste gelegenheid. Wanneer ze iets beweren, moeten ze dat hard maken." 

Internationale druk

Gülen zei dat de machthebbers in Turkije nu volkomen zijn losgeslagen: ''ze zullen zich niets aan wet of recht gelegen laten liggen. Internationaal recht is niet genoeg om ze te stoppen. Alleen de Europese Unie, Verenigde Staten en NAVO kunnen hen dwingen terug te keren naar de regels en de grondwet te respecteren.''

''Ze zullen niet makkelijk opgeven wat ze al bereikt hebben als er geen internationale druk komt. Turkije heeft ervaring met de democratie. Maar nu zijn wij bijna alles kwijt. Er is geen oppositie, er is geen alternatieve mening die wordt uitgesproken'', zei Gülen. 

Betrokkenheid Nederland

De Turkse regering stelt op haar beurt Gülen en diens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep. Volgens Gülen heeft Turkije nog niet heeft gereageerd op zijn voorstel voor een internationaal onderzoek. In de commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen moeten plaatsnemen. Gülen zei dit in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar hij sinds 1999 in ballingschap verblijft.

19 september 2016 16:10, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Veel Turkse leerlingen beginnen schooljaar met nieuwe leraar

In Turkije gingen vanmorgen de scholen weer open, na de zomer van de mislukte staatsgreep. En het gaat op de eerste schooldag ook nergens anders over. Leerlingen krijgen te horen wie er volgens de regering achter zit. Voor andere geluiden is geen plaats.

De achttien miljoen leerlingen in Turkije begonnen het nieuwe schooljaar begonnen met een minuut stilte en een gebed. Veel kinderen keken in de klaslokalen tegen een nieuw gezicht aan. Meteen na de staatsgreep ontsloeg of schorste de regering Erdogan namelijk tienduizenden leraren die ervan werden verdacht banden te hebben met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen. Deze wordt beschouwd als de kwade genius achter de coup.

Licenties ingetrokken

Alleen al op privéscholen moesten 21.000 leerkrachten meteen het veld ruimen wegens mogelijke betrokkenheid of sympathieën voor het gedachtegoed van Gülen. Hun licentie om les te mogen geven werd ingetrokken. Sinds 1 september werden per decreet, mogelijk gemaakt door het uitroepen van de noodtoestand, nog eens zo'n 28.000 leraren in overheidsdienst ontslagen.

Ook werden ruim 11.000 schoolmedewerkers weggestuurd wegens banden met de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Volgens de regering zijn er in Turkije meer dan 850.000 mensen actief in het onderwijs.

Meer op rtlnieuws.nl:

12 september 2016 22:28, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Kabinet wil dat Turkse imams eerst inburgeren

Kabinet wil dat Turkse imams eerst inburgeren

Turkse imams zouden eerst moeten inburgeren voordat zij met hun werk in Nederland beginnen. Het kabinet zoekt uit of dat kan worden geëist van geestelijken.

Dat stelt het kabinet in reactie op de hoogopgelopen spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland na de mislukte coup in Turkije. Het kabinet gaat mogelijkheden verkennen om afspraken te maken dat imams inburgeren voordat zij hun werkzaamheden oppakken, meldt onder anderen minister Lodewijk Asscher (Integratie).

Turkse imams die door de Turkse overheidsdienst Diyanet worden uitgezonden hebben vaak een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal en samenleving. "Ze zijn dan niet voldoende toegerust op wat er in onze samenleving speelt'', aldus het kabinet.

Voor nieuwkomers uit Turkije geldt er echter geen inburgeringsplicht door het Europese samenwerkingsverdrag met Turkije.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Verwarring compleet na mislukte coup Turkije'

05 september 2016 10:26, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Spanning in Turkse gemeenschap leidt tot arrestatie

De Rotterdamse politie heeft een 42-jarige man opgepakt na bedreigingen in de Turkse gemeenschap in Nederland na de mislukte coup in Turkije. De man wordt verdacht van opruiing, bedreiging en vernieling.

De man zou mensen niet alleen fysiek hebben bedreigd, maar ook via social media actief zijn geweest. De politie heeft bij de arrestatie 'gegevensdragers' in beslag genomen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

In Rotterdam onderzoekt een speciaal politieteam meldingen die zijn gedaan na de couppoging in Turkije. Landelijk zijn inmiddels zo’n 175 meldingen en aangiften gedaan, waarvan 80 in Rotterdam. De helft van alle aangiften gaan over uitlatingen op social media.

Gevoel van onveiligheid

Volgens de politie zijn de spanningen in de Turkse gemeenschap in de regio Rotterdam het grootst, daar zijn de meeste incidenten. Binnen de gemeenschap zijn de spanningen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan hoog opgelopen. Die spanning leidde tot bedreigingen, intimidatie en vernielingen. Ook op scholen met veel Turkse leerlingen zijn spanningen.

De 42-jarige Rotterdammer die vandaag is aangehouden wordt donderdag voorgeleid.

02 september 2016 15:38, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Ontslaggolf Turkse ambtenaren gaat door, inmiddels groot tekort aan rechters

De regering van de Turkse president Erdogan heeft opnieuw de bezem door het ambtenarenapparaat gehaald. Sinds de mislukte coup zijn nu ongeveer 130.000 ambtenaren aan de kant gezet. Er is nu een groot tekort ontstaan aan bijvoorbeeld rechters en aanklagers.

Om het tekort enigszins op te lossen worden gepensioneerde rechters en aanklagers weer aan het werk gezet. Tijdens de ontslagronde van vandaag zijn nog eens 50.000 ambtenaren op straat gezet.

Aanhangers van Gülen

Zij zouden een terroristische organisatie hebben gesteund. Hoogstwaarschijnlijk worden ze door de Turkse regering gezien als aanhangers van de geestelijk leider Fethullah Gülen. Hij wordt door Ankara beschouwd als het brein achter de mislukte coup.

Turkije beschouwt de Gülen-beweging als een terroristische organisatie en heeft de VS om uitlevering van de geestelijke gevraagd. President Recep Tayyip Erdogan en Gülen waren politieke bondgenoten van elkaar tot het in 2013 tot een breuk kwam.

 

26 augustus 2016 07:28, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Aboutaleb wil opheldering van Turkse consul over politieke inmenging

Aboutaleb wil opheldering van Turkse consul over politieke inmenging

Burgemeester Aboutaleb wil een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Aboutaleb is niet gelukkig met een brief die consul Sadin Ayyildiz aan verschillende burgemeesters in de regio Rotterdam heeft gestuurd.

De brief van Ayyildiz zou gaan om politieke inmenging en de vraag hoe burgemeesters om moeten gaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. "In die brief staan onderdelen waarvan ik me afvraag of die wel op de weg van de consul liggen, om mij daarin te bereiken.''

Demonstraties verbieden

Aboutaleb kreeg de afgelopen tijd vragen over waarom hij een demonstratie van Koerden heeft toegestaan. Bij die demonstratie raakten voor- en tegenstanders van PKK-leider Öcalan slaags met elkaar. De Turkse consul wil dat dit soort demonstraties worden verboden.

"De oplossing ligt echter niet in het verbieden van demonstraties", aldus Aboutaleb die zich beroept op de vrijheid van meningsuiting. Hij wil dan ook aan de consul uitleggen hoe Nederland met de grondwet omgaat.

"Turkije heeft vanzelfsprekend het recht om te bepalen hoe om te gaan met zijn bewoners. Maar mogen wij alstublieft zelf ook bepalen hoe wij hier met allerlei vrijheden omgaan. Ik accepteer geen inmenging in de manier waarop we onze vrijheden uitoefenen.''

Spanningen

Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli zijn er aanhoudende spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders. Verschillende Rotterdamse Turken worden bedreigd omdat ze tegenstander van de Turkse president Erdogan zouden zijn, stelt Aboutaleb.

"Angst mag niet regeren in Rotterdam.'' Hij heeft een politieteam geformeerd om onderzoek naar de bedreigingen en spanningen te doen.

20 augustus 2016 14:42, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

'Turkije vraagt hulp Duitsers bij opsporen Gülenisten'

De Turkse geheime dienst heeft zijn Duitse vakbroeders om hulp gevraagd bij de jacht op aanhangers van de Gülen-beweging. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Het blad heeft geheime documenten ingezien waarin de Turkse dienst MIT de Duitse BND verzoekt om hulp.

Volgens de Turken zijn Gülenisten naar het buitenland gevlucht. De MIT zou van de BND verlangen dat deze invloed uitoefent op beleidsmakers, om op te treden tegen Gülen-aanhangers en deze mensen uit te leveren. De Turkse autoriteiten hebben sinds 15 juli veertig opsporings- en drie uitleveringsverzoeken gedaan aan Duitsland. Hoewel de precieze inhoud niet bekend is, is dat volgens Duitse media een opmerkelijk hoog aantal.

Ook andere landen gevraagd

Volgens de Turkse regering zit de beweging van de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep door het leger in juli. Sindsdien is de jacht op zijn aanhangers geopend. Turkije verwacht daarbij ook ondersteuning van andere landen. Ook de Turkse ambassade in Nederland heeft gevraagd om steun tegen 'FETÖ', zoals Ankara de 'terreurorganisatie' van Gülen noemt.

In een verklaring liet de ambassade in Den Haag onlangs weten dat 'FETÖ' net als in Turkije in veel landen is 'geïnfiltreerd' in politiek, bestuur en media en dat Turkije verwacht dat hier 'alle noodzakelijke maatregelen' tegen worden genomen.

17 augustus 2016 12:45, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij om plaats te maken voor coupplegers

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij om plaats te maken voor coupplegers

Turkije gaat 38.000 gedetineerden vrijlaten om plaats te maken voor de tienduizenden mensen die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de mislukte couppoging half juli.

De Turkse minister van Justitie liet vandaag via Twitter weten dat de regering daar een decreet over uitvaardigt. Het is niet bekend welke gevangenen vrijkomen en onder welke voorwaarden dat gebeurt.

Overvolle gevangenissen

De Turkse gevangenissen zitten al langer overvol. Dat probleem is alleen maar groter geworden na de mislukte staatsgreep op 15 juli. Tienduizenden werden opgepakt.

Ook heeft de regering van Recep Tayyip Erdogan tienduizenden medewerkers van de overheid ontslagen of geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Die is volgens Ankara het brein achter de poging tot een staatsgreep.

Zuivering

Aan de zuivering van het overheidsapparaat is nog altijd geen einde gekomen. De Turkse autoriteiten vaardigden vandaag twee decreten uit over het ontslaan van 2360 politieagenten, ruim honderd militairen en bijna tweehonderd medewerkers van de Turkse telecomautoriteit BTK.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije

16 augustus 2016 14:15, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije

Tientallen bedreigingen in Rotterdam na couppoging Turkije

Het aantal bedreigingen in de Turkse gemeenschap is sinds de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli sterk toegenomen. In Rotterdam zijn tussen de 30 en de 40 aangiftes gedaan door mensen die zijn bedreigd of geïntimideerd.

Er zijn nog geen arrestaties verricht naar aanleiding van de aangiften.

Fysieke bedreiging

De Rotterdamse politie zegt dat de aard van de bedreigingen zijn verhard sinds de staatsgreep op 15 juli. Al langere tijd waren er spanningen tussen aanhangers van president Erdogan en de aanhangers van Gülen. Maar in de periode sinds de staatsgreep zijn er meer fysieke bedreigingen, terwijl het in het verleden vaker ging om bedreigingen via sociale media.

In Rotterdam waren enkele demonstraties die verband hielden met de gebeurtenissen in Turkije. Dat zorgde voor verdere spanningen binnen de Turkse gemeenschap.

Identiteit geheim

Vandaag heeft de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Rotterdam overleg gevoerd over de situatie in de stad. De politie roept slachtoffers van bedreiging nog steeds op aangifte te doen. Dat kan op verschillende manieren, zodat ze ervan zijn verzekerd dat hun identiteit geheim blijft.

De aangevers mogen onder meer een ander adres opgeven. Ook kunnen aangiftes afgeschermd worden, zodat alleen de rechercheurs die zich met het onderzoek bezig houden, ze kunnen inzien.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rutte maakt zich 'hele grote zorgen' over Turkije

13 augustus 2016 18:16, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkije schorst 76.500 overheidsmedewerkers

Na de mislukte staatsgreep zijn al tienduizenden militairen, ambtenaren en universiteitsmedewerkers geschorst, ontslagen of gearresteerd. Nu heeft de regering de bezem gehaald door het overheidspersoneel: maar liefst 76.500 medewerkers zijn geschorst.

De geschorste overheidsmedewerkers zouden banden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering van president Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. 

Circa 4800 medewerkers van staatsinstellingen zijn ontslagen, meldt de Turkse krant Hürriyet. Onder hen zijn 3000 militairen. Premier Yildrim liet weten dat de beweging van Gülen een communicatienetwerk heeft waarbij 50.000 mensen zijn betrokken. "Het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken'', zei Yildirim. "We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken.''

Wat gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep? Lees het in ons dossier.

 

10 augustus 2016 06:47, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkse officier vraagt asiel aan in VS

Een officier van het Turkse leger heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. De militair was gelegerd op een NAVO-basis in de Amerikaanse staat Virginia en werd na de mislukte couppoging in Turkije door het land teruggeroepen.

Het is voor het eerst dat een militair die in verband wordt gebracht met de staatsgreep, asiel aanvraagt in de VS.

Verhouding op scherp

Daarmee heeft hij de verhouding tussen de VS en Turkije verder op scherp gezet. Beide landen staan al op gespannen voet, aangezien de VS er niets voor voelt om Fethullah Gülen aan Turkije uit te leveren. Ankara beschouwt de naar de VS uitgeweken geestelijke als het brein achter de couppoging.

Turkije heeft inmiddels meer dan 16.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

 

09 augustus 2016 14:27, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Meer dan 16.000 arrestaties in Turkije na couppoging

In Turkije zijn inmiddels meer dan 16.000 mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Van zo'n 6000 mensen die zijn opgepakt is onduidelijk of ze als verdachte worden aangemerkt. Turkije onderzoekt ook nog eens 8000 mogelijke betrokkenen, zij zijn niet opgepakt. De cijfers werden bekendgemaakt door de Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdağ. 

Eind juli stuurde Turkije ook al bijna 1400 militairen de laan uit. Ze zouden allemaal betrokken zijn geweest bij de couppoging. Er werden ook veel ambtenaren en militairen geschorst.

Boos op de VS

Minister Bozdağ haalde vandaag opnieuw uit naar de Verenigde Staten. Turkije houdt de geestelijke Fethullah Gülen, die in Amerika woont, verantwoordelijk voor de coup. Maar de VS is niet van plan om Gülen over te dragen. "Als ze Gülen niet uitleveren offeren ze hun banden met Turkije op voor een terrorist", zei de minister.

President Obama heeft eerder gezegd dat Gülen alleen kan worden uitgeleverd aan Turkije als de Turken met bewijzen voor zijn betrokkenheid komen.

Meer op rtlnieuws.nl:

07 augustus 2016 23:23, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Erdogan tegen miljoen demonstranten: Sterker Turkije na staatsgreep

Erdogan tegen miljoen demonstranten: Sterker Turkije na staatsgreep
Erdogan spreekt zijn aanhangers toe

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei tegen meer dan een miljoen demonstranten in Istanbul dat Turkije sterker wordt door de mislukte staatsgreep. De demonstranten waren de straat opgegaan om hun verontwaardiging over de mislukte couppoging te onderstrepen.

Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken 'een godsgeschenk' werd genoemd.

Vrijheid of dood

Volgens sommige bezoekers overstijgt de manifestatie de politiek. "Dit gaat om onze vrijheid of de dood'', zei een betoger met een grote Turkse vlag om zijn schouders. Op spandoeken stonden teksten als 'beveel ons om te sterven en we doen het'.

Erdogan haalde tijdens zijn toespraak op de manifestatie uit naar de Duitse autoriteiten, die hem eerder niet toestonden zijn aanhangers in Keulen toe te spreken per videoverbinding. Volgens de president kregen militante Koerden die mogelijkheid wel.

Doodstraf

"Waar is de democratie'', vroeg Erdogan zich hardop af. "Laat ze de terroristen maar koesteren. Dat komt nog wel bij ze terug.'' De president herhaalde ook bereid te zijn de doodstraf weer in te voeren, mits een meerderheid van het Turkse parlement daar een voorstander van is.

De bijeenkomst moest de eendracht tonen die het Turkse volk tijdens en na de verijdelde coup aan de dag heeft gelegd. Erdogan nodigde daartoe ook de nationalistische en kemalistische oppositie dringend uit.

Gülen

Het was de eerste keer in tientallen jaren dat grote Turkse oppositiepartijen deelnamen aan een manifestie waarin steun werd betuigd aan de regering. Voor aanhangers van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de mislukte staatsgreep, was echter op de manifestatie en überhaupt in Turkije geen plaats, verklaarden alle partijen eensgezind.

Ook de Koerdisch-gezinde HDP, de derde partij in het Turkse parlement, was niet uitgenodigd. Dat leidde tot boze reacties van aanhangers van de partij.

02 augustus 2016 17:00, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Erdogan beschuldigt westen van steun aan coup

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt zijn westerse bondgenoten van steun aan de coupplegers en terroristen. ''De poging tot staatsgreep op 15 juli was niet alleen in Turkije gepland, maar het scenario werd geschreven in het buitenland door mensen die wij als vrienden beschouwden. Het westen steunt de terroristen,'' zei Erdogan.

Het is de hardste beschuldiging van Erdogan richting het westen tot nu toe. De Turkse leider houdt de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup. De Gülen-beweging wordt in Turkije beschouwd als een terroristische organisatie. 

Weer arrestaties

Ook vandaag werden in Turkije weer mensen opgepakt. Ongeveer 100 medewerkers van een militair ziekenhuis in Ankara werden gearresteerd. Inmiddels zitten er ongeveer 18.000 mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de staatsgreep of dat ze bekendstaan als aanhanger van Gülen. Tienduizenden anderen, vooral ambtenaren, militairen, politiemensen en docenten, verloren hun baan.

Turkije wil de uitlevering van Gülen, maar de VS dringen aan op een eerlijk proces en een formeel verzoek met bewijs. Erdogan is woedend over de eisen van de Amerikanen. Erdogan deed zijn uitspraken tijdens een speech voor zakenmensen in het regeringspaleis in de hoofdstad Ankara.

01 augustus 2016 11:26, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Commando's die Erdogan probeerden te pakken, gearresteerd

Commando's die Erdogan probeerden te pakken, gearresteerd

Turkse speciale eenheden hebben een elf commando's opgepakt die tijdens de mislukte staatsgreep van vorige maand de taak hadden om president Recep Tayyip Erdogan gevangen te nemen.

Volgens staatspersbureau Anadolu zijn schoten gewisseld, maar over slachtoffers is niets bekendgemaakt.

De autoriteiten kwamen de groep op het spoor in de zuidelijke kustprovincie Muğla door een tip. Met luchtsteun van helikopters en drones gingen de speciale eenheden in de aanval.

Badplaats

Erdogan was tijdens de couppoging op vakantie in de badplaats Marmaris. Hij was al geëvacueerd toen de commando's bij zijn hotel arriveerden. Eerder werden al 25 militairen gearresteerd die worden verdacht van de poging de president te ontvoeren.

In totaal zouden 37 mannen bij de actie zijn betrokken. Mogelijk is er dus nog een voortvluchtig.

Meer op rtlnieuws.nl:
Erdogan op nippertje ontsnapt, F16's coupplegers hadden hem in het vizier

31 juli 2016 10:50, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkse zuiveringen gaan door: Erdogan ontslaat opnieuw bijna 1.400 militairen

Turkije ontslaat weer een hoop militairen. Dit keer worden er 1.389 werknemers van het leger de laan uitgestuurd omdat ze banden zouden hebben met Fethullah Gülen. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit deze geestelijke achter de mislukste staatsgreep.

Ongeveer 60.000 mensen in het hele land werden na de mislukte coup al gearresteerd, geschorst of ontslagen.

Militaire academies sluiten

Eerder vandaag maakte het Turkse persbureau Anadolu bekend dat Erdogan een aantal wijzigingen in de strijdkrachten wil doorvoeren. Zo wil hij militaire academies sluiten en maatregelen nemen om het militaire apparaat stevig onder controle van de regering te brengen.

Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, ontkent elke betrokkenheid en zegt de staatsgreep van 15 op 16 juli te veroordelen. 

Wat gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep? Lees het in ons dossier.

 

29 juli 2016 17:18, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkse journalisten voor rechter na staatsgreep

Turkse journalisten voor rechter na staatsgreep
Archieffoto: journalisten bij een betoging in Turkije

In Turkije zijn 21 journalisten voor de rechter verschenen die werden opgepakt na de mislukte staatsgreep. Ze zouden aanhangers zijn van Fethullah Gülen, de geestelijk leider die wordt beschuldigd van de de mislukte staatsgreep. Waar de journalisten precies voor terechtstaan, is onduidelijk. We pikken er drie uit.

Nazli Ilicak

Een bekendheid in Turkije. Ilicak is 72 jaar en heeft een schat aan ervaring in de Turkse journalistiek. In 2013 werd ze ontslagen bij de staatskrant Sabah. Ilicak schreef kritisch over ministers die verwikkeld waren in een corruptieschandaal. Haar arrestatie nu leidt zelfs tot verbazing bij aanhangers van president Erdogan.

Arda Akin

Columnist zonder angst. Zijn pen is een gevreesd wapen voor ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders. Akin schrijft voor één van de grootste kranten in Turkije; Daily Hürriyet. Zijn columns over fraude en corruptie verschijnen ook in het Engels.

Ali Akkus

Onderzoeksjournalistiek, Akkus behoort tot de top in Turkije. Hij schrijft voor Zaman vandaag nietsontziende artikelen over smeergeld. 

Akkus heeft een onberispelijke reputatie. Zijn werk wordt geprezen, maar nu dus ook gehaat.

27 juli 2016 22:44, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkse regering sluit 45 kranten en 16 televisiezenders

De grote 'schoonmaakactie' van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is nog altijd niet voorbij. Nadat de Turkse regering vanmorgen de arrestatiebevelen voor 47 journalisten uitvaardigde, sluiten op het bevel van de autoriteiten nu ook nog 45 kranten, 23 radiozenders en zestien tv-zenders.

Dat werd medegedeeld door Andalou, een nieuwsagentschap waar de Turkse overheid de controle over heeft. Zowel lokale als nationale media gingen op zwart. In totaal werden 130 mediabedrijven aangepakt door de regering Erdogan.

1684 militairen

Ook vielen er weer klappen in het leger. Vandaag werden er 1684 militairen ontslagen, onder wie veel officieren. Een regeringsmedewerker meldt dat ze werden ontslagen om hun betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep. 

Een dag na de mislukte coup zei Erdogan al dat hij het 'virus bij alle instituten' zal gaan reinigen. Wie er precies achter de mislukte coup zat, is nog altijd niet duidelijk. Maar Erdogan twijfelt niet: volgens hem zit Fethullah Gülen, een zakenman en geestelijke, erachter. Gülen ontkent echter in alle toonaarden dat hij achter de mislukte coup zit.

Meer op rtlnieuws.nl:

Extra politiebewaking bij Turkse stichting na brand

27 juli 2016 15:12, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Tweede Kamer gaat Turkse organisaties onderzoeken: 'Waar zijn Rutte en Asscher?'

De Tweede Kamer wil na de vakantie een hoorzitting om na te gaan hoe het zit met de banden en geldstromen tussen Turkse organisaties in Nederland en de Turkse overheid.

Ook vraagt een deel van de Kamer zich af waarom Premier Rutte en Asscher zich niet duidelijker laten horen nu er sprake is van intimidaties en spanningen tussen Turkse groeperingen.

"Waar zijn Rutte en Asscher", vraagt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zich af. "Het kan toch niet dat we niks horen als er zoveel spanningen zijn. Daarom is het goed dat de Kamer zelf initiatief neemt met een hoorzitting. Daar moeten de spanningen bij worden betrokken."

Kabinet te laks

Ook de VVD en de SP vinden het kabinet te laks. De Kamerleden Malik Azmani (VVD) en Sadet Karabulut (SP) verwijten minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat hij veel te lang heeft gewacht met een onderzoek naar Turkse organisaties, waar de Kamer om heeft gevraagd.

Karabulut kwam gisteravond in Nieuwsuur met het voorstel om daarom zelf een onderzoek te houden middels een hoorzitting. Dat werd direct omarmd door Azmani, die in dezelfde uitzending zat.

Aan leiband Turkije

Vandaag schaarde een Kamermeerderheid zich achter het idee om de Turkse organisaties onder de loep te houden. Dat is volgens Karabulut nodig omdat organisaties die aan de leiband lopen van de Turkse overheid hier nog worden gezien als de bondgenoten van de regering in de strijd voor integratie.

Behalve VVD, SP en D66 steunen ook het CDA en de ChristenUnie het idee voor de hoorzitting.

De PvdA wil daar nog geen duidelijkheid over geven. "De hoorzitting is nog niet officieel aangevraagd en het hangt van de formulering af of wij die aanvraag steunen", zegt een woordvoerder. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is het wel met D66 eens dat een hoorzitting moet worden gehouden over de intimidaties en spanningen tussen Turkse organisaties in Nederland.

Meer op rtlnieuws.nl:
Aboutaleb: 'Tal van objecten' Rotterdam beveiligd om spanningen Turkije

25 juli 2016 09:56, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Nieuwe arrestatiegolf Turkije, dit keer 42 journalisten

De Turkse regering heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. Het is de zoveelste arrestatiegolf na de mislukte coup door een deel van het leger.

De Turkse omroep NTV meldt de aangekondigde arrestaties. De bekende commentator en oud-parlementariër Nazli Illicak is een van de journalisten voor wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd. 

De Turkse regering heeft inmiddels meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, leraren, ambtenaren en anderen aangehouden, geschorst of ontslagen in de dagen na de poging tot staatsgreep.

Demonstratie

Tienduizenden Turken hebben gisteren op het Taksimplein in Istanbul gedemonstreerd 'tégen de couppoging en vóór de democratie'. De sociaaldemocratische oppositiepartij CHP had tot de bijeenkomst opgeroepen. De regeringspartij AKP van president Erdogan had zich daarbij aangesloten.

Meer op rtlnieuws.nl:

24 juli 2016 22:08, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Whatsapp-verkeer Turkse coupplegers op straat: 'Helikopters zouden prima zijn'

De militairen achter de mislukte coup in Turkije waren niet bedacht op de grote mensenmassa's en op de invloed van andere televisiezenders dan de staatstelevisie. Dat beeld rijst, nu de inhoud van een Whatsapp-groep van een deel van de coupplegers op straat is komen te liggen.

De Britse website Bellingcat kreeg het berichtenverkeer onder ogen en vertaalde de berichten in het Engels. Het gaat niet om een Whatsappgroep van alle leidinggevenden, maar van een deel van hen. Het zijn voornamelijk hoge officieren binnen de landmacht.

Dus ook al zien we in de berichten van deze groep zeker niet alles, wel worden er enkele zaken duidelijk. Bijvoorbeeld dat er nog voordat er iets van de couppoging te merken was, militaire voertuigen vastzaten in het drukke verkeer van Istanbul. En dat er terwijl de coup al volop gaande is, er nog druk telefoonnummers moeten worden uitgewisseld.

'Technische kennis nodig'

En nadat het rampencoördinatiecentrum (AKOM) eenmaal is ingenomen, blijkt niemand daar genoeg technische kennis in huis te hebben om de media-uitzendingen in het land plat te leggen.

"AKOM is ingenomen. Ze vragen dringend ondersteuning van het technische team van de luchtmacht om de uitzendingen stop te zetten. Ze proberen het wel, maar het lukt hen niet zelf", schrijft kolonel Kaya, die onder meer deze militairen onder zich lijkt te hebben.

Dat was wel de reden waarom dit centrum zo hoog op de prioriteitenlijst van de coupplegers stond. Het werd al ingenomen op het moment dat de eerste soldaten de bruggen over de Bosporus innamen. Het duurde uiteindelijk drie kwartier voordat alle communicatie vanuit AKOM stillag.

Televisie onderschat

Het was al langer duidelijk dat de coupplegers niet gerekend hadden op het effect van de televsiezenders. Alleen staatsomroep TRT werd bezet. Zeker na de oproep van president Erdogan op CNN Türk aan alle Turken om de straat op te gaan, werden de militairen onder de voet gelopen op de pleinen die ze tot dan toe onder controle leken te hebben.


Langzaam maar zeker lijkt zich paniek meester te maken van de militairen. Verschillende officieren vragen om versterking. "Helikopters zouden prima zijn."

Maar die versterking komt niet. Ook maken ze meer en meer melding van officieren die hun soldaten niet mee krijgen.

Al legt het Whatsapp-verkeer van een deel van de officieren natuurlijk niet alles bloot, het lijkt er sterk op dat dit pas het moment is dat ze erachter komen dat Turkije tegenwoordig meer televisiezenders heeft dan alleen de staatszender.

"Andere televisiezenders moet het zwijgen worden opgelegd", schrijft kolonel Cebeci pas tegen twaalven.


President Erodgan roept via CNN Türk het volk op de straat op te gaan

Het tij is dan al tegen de coupplegers gekeerd. Op steeds meer plaatsen worden ze overrompeld en de berichten in de Whatsapp-groep worden agressiever. "We hebben vier mensen neergeschoten die zich verzetten. Alles verder prima." 

En: "Ik open het vuur op de menigte. 10 tot 15 mensen [dood]. Houd het initiatief!" Het is majoor Karabekir die deze agressieve toon inzet met even later: "Vernietig ze. Verbrand ze. Geef niks toe."

Maar inmiddels geloven de coupplegers er zelf ook niet meer in. Het wordt steeds duidelijker dat de staatsgreep niet gaat lukken. "Als je ze niet onder controle kunt houden. Trek je dan terug." 

Meer en meer slechte berichten voor de militairen vliegen over de app. Met tegen het ochtendgloren het laatste bericht: "Zorg dat je in leven blijft. Kies zelf maar of je wil vluchten of niet. Ik sluit deze groep nu." 

24 juli 2016 00:04, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Turkije pakt neef van geestelijke Gülen op

Volgen Turkse media heeft Turkije de neef van geestelijke Fethullah Gülen gearresteerd. Hij is de aartsvijand van president Erdogan.

Neef Muhammed Sait Gülen zou zijn opgepakt in het noorden van Turkije, in de plaats Erzurum Hij zal naar de hoofdstad Ankara worden overgebracht voor verdere ondervraging. Voor het eerst is een familielid van Gülen aangehouden na de mislukte couppoging van vorige week.

Aanstichter

Erdogan beschuldigt Fethullah Gülen ervan dat hij de aanstichter is van de mislukte staatsgreep van afgelopen weekend. Gülen, die al jaren in de VS woont, ontkent iedere betrokkenheid. Hij is bang dat Turkije de VS om zijn uitlevering vraagt.

In Turkije zijn tienduizenden aanhangers van Gülen ontslagen of uit hun functie ontheven. Onder hen rechters, ambtenaren en onderwijzers. Nu is er dus ook een familielid van hem aangehouden. 

Noodtoestand niet verlengd

De noodtoestand zal na drie maanden niet worden verlengd, aldus de Turkse premier Binali Yildirim. De noodtoestand geeft Turkije verregaande bevoegdheden.  Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Erdogan doodsbang is voor aartsrivaal Gülen

22 juli 2016 16:44, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Tweede Kamer niet terug van vakantie voor debat over Turkije

De Tweede Kamer komt toch niet terug van vakantie voor een debat over de toestand in Turkije na de staatsgreep. Het CDA wilde dat, maar regeringspartijen VVD en PvdA voelen er niets voor.

Het CDA maakte zich druk dat Nederland deelneemt aan een Europees overleg zondag, waar volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zou worden gepraat over toetreding van Turkije tot de EU.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er zondag niet gesproken zal worden over toetreding van Turkije tot de Unie. Bovendien gaat minister Koenders ​niet naar de bijeenkomst.

Eerder schreef het kabinet dat herinvoeren van de doodstraf niet samen kan gaan met het kandidaat-lidmaatschap van Turkije.

22 juli 2016 06:00, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

CDA wil Kamer terugroepen van reces voor debat over Turkije

Het CDA wil spoedoverleg met minister Koenders van Buitenlandse Zaken over Turkije. De partij wil niet dat Koenders met het land overlegt over toetreding tot de Europese Unie, na de mislukte coup.

Het CDA wil dat het kabinet aandringt op het stopzetten van de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en kandidaat-lidstaat Turkije, zei Kamerlid Raymond Knops.

Met spoed een reactie

De partij vindt het onbegrijpelijk dat Turkije nog steeds is uitgenodigd voor de bijeenkomst in Slowakije. Het CDA wil daar met spoed een reactie op van het kabinet, zegt collega-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Afglopen zaterdag, na de mislukte coup in Turkije, wilden regeringspartijen VVD en PvdA het reces niet onderbreken voor een een debat over Turkije. Kamerleden Bontes en Van Kaveren hadden daar om gevraagd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er zondag niet gesproken zal worden over toetreding van Turkije tot de Unie. Koenders schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat het herinvoeren van de doodstraf niet samen kan gaan met het kandidaat-lidmaatschap van Turkije.

Meer op rtlnieuws.nl:

21 juli 2016 22:35, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

In Turkije en Frankrijk geldt de noodtoestand, wat gebeurt er dan?

In Turkije en Frankrijk geldt de noodtoestand, wat gebeurt er dan?
De Franse president Hollande en de Turkse president Erdogan

In Turkije geldt voor drie maanden de noodtoestand. Wat houdt dat precies in. We vragen het Turkije-correspondent Marloes de Koning en correspondent Stefan de Vries in Frankrijk, waar de noodtoestand al meer dan een half jaar van kracht is.

Als een land de noodtoestand in werking stelt dan komt de rechtstaat onder druk te staan. De vrijheden en rechten van burgers worden ingeperkt. Het is dan ook een ingrijpend besluit om te nemen. Zowel in Frankrijk als in Turkije acht de president en z'n kabinet het noodzakelijk. Zij zeggen: Ons land wordt bedreigd, er is geen tijd voor getreuzel en langdurig debat, we moeten handelen.

Bij het uitroepen van de noodtoestand kan de regering vergaande maatregelen nemen. Zowel in Frankrijk als in Turkije geldt:

 • De president kan besluiten nemen zonder tussenkomst van het parlement. Een rechter kan daar niet tegen in gaan.
 • Politie en veiligheidsdiensten mogen zonder rechterlijk bevel huizen doorzoeken. Ook mogen ze laptops en telefoons in beslag nemen.
 • De vrijheid om te zeggen en te publiceren wat je wil kan worden beknot. Ook kan de regering een demonstratieverbod opleggen.

Andere mogelijkheden zijn het invoeren van een avondklok en delen tot verboden verbied verklaren. De Turkse vicepremier heeft woensdag gezegd dat Turkije, na Frans voorbeeld, zich niet zal houden aan Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Frankrijk gaat ver

Het is een zorgwekkende situatie, zegt correspondent Stefan de Vries in Parijs. De noodtoestand zou in zijn land na de Tour de France worden opgeheven, maar na de gebeurtenissen in Nice heeft president Hollande de noodtoestand nog eens met zes maanden verlengd.

"De mogelijkheden zijn bij deze verlenging bovendien nog eens verder uitgebreid. Het gaat heel ver", zegt de Vries. Een voorbeeld: “Sinds de aanslagen kan elke website uit de lucht worden gehaald als de regering het niet bevalt, zonder tussenkomst van de rechter.”

Drie dreigingen in Turkije

Volgens Marloes de Koning vindt de meerderheid in Turkije de noodtoestand een goed plan. De meeste Turken vinden dat er sprake is van een reële dreiging. "Frankrijk heeft IS, hier hebben we ook nog de PKK die aanslagen pleegt, en recent de couppoging dus. Dat zijn drie dreigingen ineen."

De Koning wijst er op dat de rol van politie in Turkije anders is dan in Nederland. De Turken gaan er al vanuit dat je zonder pardon staande gehouden kan worden door agenten. Op TV zijn ook beelden te zien van invallen en gevechten. "Ze zijn wel wat gewend. Ze verwachten niet dat er nu heel veel gaat veranderen."

Andere doeleinden

In Frankrijk duiken ook berichten op dat de noodtoestand gebruikt wordt voor hele andere doeleinden. Milieuactivisten hebben huisarrest gekregen om te voorkomen dat ze bij een wereldtop kunnen demonstreren. De avondklok is al eens ingesteld in Sens, een klein stadje waar wat relletjes waren. Het had niets met een terreurdreiging te maken.

Een demonstratie tegen de nieuwe arbeidswet werd verboden. Na ophef werd het protest toch toegestaan, maar op een afgeschermd terrein.

Bezorgd

Stefan de Vries is bezorgd. De afgelopen eeuwen is er hard gevochten voor de democratie en de rechtstaat, maar wordt nu langzaam om zeep geholpen, zegt hij. "Het doel is om het volk gerust te stellen, maar al die huiszoekingen en tienduizenden militairen op straat heeft niets gebracht. Het is nutteloos."

In Turkije zijn duizenden ambtenaren en docenten geschorst of ontslagen. Wie voorheen beroep zou aantekenen zou dat via de rechtbank vrij makkelijk weer ongedaan kunnen maken, vertelt Marloes de Koning vanuit Istanbul. Maar door de noodtoestand is dat voorbij. De noodtoestand betekent ook dat verdachten langer in voorarrest kunnen blijven zitten, zonder proces.

Recept voor misbruik

Het besluit om de noodtoestand in te voeren is genomen om de democratie te beschermen en te versterken, zo heeft Erdogan gezegd. Het is ook een recept voor misbruik. Het is afwachten wat Erdogan en zijn regering met de nieuwe bevoegdheden gaat doen. De afgelopen week heeft hij al duizenden soldaten, rechters, docenten opgepakt of ontslagen. Voor de grote schoonmaak, zoals hij dat noemt, had Erdogan geen noodtoestand nodig. Een wettelijk kader heeft hij nu wel.

Wat dat betreft is de situatie in Turkije niet met Frankrijk te vergelijken. Ondertussen heeft Stefan de Vries 'zijn' Frankrijk wel zien veranderen. Hij is niet gerust. "Als het zo doorgaat schuiven we hier richting een politiestaat."

De noodtoestand biedt de Turkse regering onder meer de volgende mogelijkheden:

 • Je mag in bepaalde gebieden niet wonen
 • Toegang en vertrek uit bepaalde gebieden beperken
 • Plekken leeg maken en mensen naar een andere plek deporteren
 • Stoppen van onderwijs en sluiten van studentenhuisvesting
 • Inspecteren van clubs, cafés, bioscopen, theaters, hotels and beslissen over hun openings-en sluitingstijden
 • Profiteren van alle communicatiemiddelen en die tijdelijk in beslag nemen
 • Voorzorgsmaatregelen nemen voor land- zee en luchtverkeer
 • Beperken of verbieden van de straat op gaan
 • Samenscholingsverboden of beperken autoverkeer in sommige gebieden
 • Doorzoeken van vervoersmiddelen, mensen fouilleren, bezittingen doorzoeken en in beslag nemen. Ienden ze een bewijsstuk zijn of gebruikt tijdens een misdrijf
 • Mensen verplichten ID’s te dragen
 • Verschijningsverbod kranten, tijdschriften en boeken; toestemming nodig voor publicatie.
 • Controle op alle radio- en tv-uitzendingen, verspreiding van tekst, beeld en geluid en zo nodig beperking of verbod.
21 juli 2016 21:33, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Kabinet: bedreigde en geïntimideerde Nederlandse Turken moeten aangifte doen

Kabinet: bedreigde en geïntimideerde Nederlandse Turken moeten aangifte doen
Turkse Nederlanders demonstreerden in Rotterdam na de poging tot staatsgreep

Turken in Nederland die door andere Turken worden bedreigd, moeten aangifte doen. Dat schrijft het kabinet na de toegenomen spanningen binnen de bevolkingsgroep in Nederland na de mislukte staatsgreep in Turkije.

De beschuldiging door de Turkse regering dat Gülen achter de couppoging zit, leidt ook in Nederland bij aan de al gespannen verhoudingen tussen de verschillende Turks-Nederlandse burgers, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Bedreigd en geïntimideerd

Aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland worden bedreigd en geïntimideerd door aanhangers van president Erdogan. Op sociale media circuleren lijsten van bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege sympathie aan de Gülen-beweging.

Vlagvertoon bij moskeeën en pro-Erdoğan demonstraties worden door de Turkse groepen als provocerend ervaren, net als een oproep tot een ‘grote schoonmaak’.  “Dit is onacceptabel”, schrijft het kabinet.

Rust bewaren

"Het is belangrijk dat signalen over incidenten in dit verband herkend worden en serieus worden genomen. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden op hiervan aangifte te doen bij de politie. Het is van belang dat signalen serieus worden genomen en mensen die over de schreef gaan dit niet vrijblijvend kunnen doen."

De nationale en lokale overheid houdt nauw contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen. Het kabinet doet een klemmend beroep op iedereen om de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen.

21 juli 2016 16:20, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Noodtoestand in Turkije: kun je er nu niet meer op vakantie?

"Let op veiligheidsrisico's", adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen die naar Turkije gaan. Wat betekent de noodtoestand in het land voor toeristen? Kun je er überhaupt nog wel naar toe op vakantie?

Om op die laatste vraag maar meteen antwoord te geven: ja, dat kan. In het afgelopen weekend, na de mislukte staatsgreep, adviseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken weliswaar nog om alleen naar Turkije te gaan als dit 'noodzakelijk' is. Inmiddels is het reisadvies bijgesteld, als vakantieganger moet je nog wel goed op de 'veiligheidsrisico's letten'

Waar moet je precies op letten?

Vermijd mensenmassa's, vooral in de steden Istanbul en Ankara. ''Zoek de massale demonstraties niet op, deze lopen regelmatig uit op rellen. En luister naar de instructies van de autoriteiten daar. Belangrijk is ook dat je je te allen tijden moet kunnen identificeren." 

President Erdogan riep gisteren de noodtoestand uit, waarbij het kabinet van premier Yildirim kan regeren per decreet, wat dezelfde status heeft als een wet. "Het zal qua wetgeving vergelijkbaar zijn met de noodtoestand in Frankrijk", denkt correspondent Marloes de Koning. Zij verwacht dat er vooral op het gebied van veiligheid verregaande bevoegdheden komen voor de uitvoerende macht, waar het parlement niets over te zeggen heeft en waar weinig beroepsmogelijkheden tegen zijn. 

Deze maatregelen kan Erdogan nemen:

 • Instellen van een avondklok
 • Verbod op personen- en vrachtvervoer op bepaalde tijden of in bepaalde gebieden
 • Toestemming voor veiligheidsdiensten personen te fouilleren, voertuigen en huizen te doorzoeken en bewijsmateriaal in beslag te nemen
 • Afsluiting bepaalde gebieden en evacuatie
 • Controle van verkeer te land, ter zee en in de lucht
 • Verschijningsverbod voor kranten, tijdschriften en boeken; alleen publicatie met toestemming
 • Meer controle op alle radio- en tv-uitzendingen, verspreiding van tekst, beeld en geluid en zo nodig beperking of verbod

Krijg je je geld terug als je toch liever ergens anders naartoe gaat?

"Nee", vertelt een woordvoerster van de branchevereniging van reisorganisaties ANVR. "Mensen die niet meer willen of durven, krijgen alleen geld terug als er een 'negatief reisadvies' geldt." Dat houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om níet naar een bepaald gebied te reizen. Voor Turkije geldt deze 'code rood' op dit moment alleen voor de grensstreek met Syrië en Irak. 

Het uitroepen van de noodtoestand heeft gevolgen voor het reisadvies, zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. "De veiligheidsinschatting was tijdens het weekend van de staatsgreep nog 'oranje', dat is inmiddels alweer afgeschaald naar 'geel'. Het advies is sinds de noodtoestand wel aangepast. Belangrijk is ook dat je je te allen tijden moet kunnen identificeren. We raden iedereen aan om goed op de hoogte te blijven. Dat kan ook via onze website en app." 

Volgens touroperator Thomas Cook/ Neckermann trekken Nederlandse toeristen zich ook weinig aan van de instabiele situatie in het land. Op dit moment zitten er zo'n 6000 Nederlanders via hen in Turkije. Zij merken in het algemeen maar weinig van de onrust, vertelt de woordvoerster van de ANVR. Bezorgde reizigers stelt ze gerust: "Natuurlijk houden we alles nauwlettend in de gaten, maar in de meeste badplaatsen kun je gewoon vakantie vieren."

Meer op rtlnieuws.nl:

21 juli 2016 06:31, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Duitsland wil snel einde noodtoestand Turkije

De Turkse regering moet er wat Duitsland betreft alles aan doen om de noodtoestand zo kort mogelijk te laten duren. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat. Hij waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen.

Erdogan zei gisteravond dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de noodtoestand te bekritiseren. Steinmeier trekt zich daar dus niets van aan. "Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden'', aldus de Duitse minister.

Persvrijheid beperkt

De noodtoestand in Turkije geeft de regering drie maanden lang verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer  'het virus' uit de rangen van het leger verwijderen na de mislukte staatsgreep van vorige week.

Eerder noemde Erdogan de couppoging 'een godsgeschenk'. De autoriteiten openden direct de jacht op aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens de president de aanstichter van de legeractie.

Meer op rtlnieuws.nl
Erdogan trekt meer macht naar zich toe, kondigt noodtoestand af in Turkije

 

20 juli 2016 23:07, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Erdogan trekt meer macht naar zich toe: noodtoestand in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft opnieuw meer macht naar zich toegetrokken. Hij heeft de noodtoestand afgekondigd. "Het is weer een stap in het proces van de regering om alle macht naar zich toe te trekken", zegt Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden.

Erdogan neemt de maatregel na de mislukte staatsgreep van vorige week vrijdag. De president zegt dat hij de noodtoestand invoert om de democratie te beschermen. De regering wil in één keer alle mogelijke oppositie in het land uitschakelen, zegt Zürcher. 

Geen verrassing

De maatregel is geen verrassing, zegt Zürcher. "Het leek me een te verwachten stap. Het was al aangekondigd dat de Turkse Veiligheidsraad vandaag bijeen zou komen en dat zeer belangrijke maatregelen zouden worden genomen. Wat kon dat nog anders zijn dan een staat van beleg?"

Over de lange termijn zegt de hoogleraar: "Dit kan de opmaat zijn naar een nog grotere en ingrijpendere schoonmaak die zich niet beperkt tot degenen die beschuldigd zijn van de mislukte staatsgreep. Ook heel andere mensen in Turkije gaan hiermee nu te maken krijgen."

'Turkije geen democratie meer'

Over het effect van deze noodmaatregel zegt Zürcher: "Het democratisch gehalte van Turkije was de afgelopen jaren al achteruit gehold. Met de staat van beleg is Turkije bijna automatisch geen democratie meer."

Na de mislukte staatsgreep waren al veel mensen opgepakt en uit hun ambt gezet. Erdogan had eerder vanavond al gezegd dat hij met meer maatregelen zou komen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Erdogan als de dood is voor aartsrivaal Gülen

20 juli 2016 21:57, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Erdogan: Arrestaties nog niet voorbij

Er zijn al veel mensen opgepakt, maar het is nog niet voorbij. Dat zegt de Turkse president Erdogan. Sinds de mislukte couppoging van vrijdag zijn meer dan 9000 militairen gearresteerd.

Ook zegt Erdogan dat er meer mensen ontslagen zullen worden. Tienduizenden leraren, decanen, rechters, politieagenten en ambtenaren zijn sinds dit weekend hun baan kwijt. Academici mogen het land niet uit en 24 radio- en tv-zenders zijn gesloten.

Minderheid leger

Erdogan zegt tegen de Arabische tv-zender Al Jazeera dat de coup maar door een klein deel van het leger werd gesteund. Hoeveel militairen daaraan hebben deelgenomen, weet hij naar eigen zeggen niet. "Deze terroristische organisatie wilde dat een minderheid de meerderheid zijn wil zou opleggen", zegt hij.

De piloot die vorig jaar een Russisch legervliegtuig neerschoot, heeft volgens Erdogan mogelijk banden met Gülen, de man die hij verantwoordelijk houdt voor de couppoging. Erdogan heeft de VS gevraagd Gülen uit te leveren en zegt in het interview met Al Jazeera dat het 'een grote fout' van de VS zou zijn als ze niet op dat verzoek ingaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Erdogan als de dood is voor aartsrivaal Gülen

20 juli 2016 18:32, in:

Poging tot staatsgreep Turkije

Duitse topvoetballer weg uit Turkije om 'vreselijke gebeurtenissen'

Duitse topvoetballer weg uit Turkije om 'vreselijke gebeurtenissen'

De Duitse topvoetballer Mario Gomez stopt per direct bij de Turkse club Besiktas. Op Facebook vertelt hij dat hij zich daar door de politieke situatie niet meer op zijn plek voelt.

"Het was een moeilijke beslissing waar ik veel over heb nagedacht", schrijft hij. "Ik vind het heel moeilijk dat ik niet meer voor deze mooie club kan spelen, voor deze geweldige fans in dit unieke stadion."

Politieke situatie

"Mijn keuze heeft puur te maken met de politieke situatie. Er zijn geen sportieve of andere redenen die daartoe hebben geleid. Het ligt aan de verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ik hoop dat jullie dat begrijpen."

Gomez zegt te hopen dat de politieke problemen snel op een vredige manier worden opgelost. "Dan hoop ik dat ik ooit weer voor Besiktas kan spelen! De club en het land zitten in mijn hart. Ik hoop jullie snel weer te zien."

Gomez was door Fiorentina verhuurd aan Besiktas. De Turkse club had ook een optie tot koop, maar die is nu van tafel. De voetballer scoorde afgelopen competitiejaar 26 keer voor de club. Op het EK maakte hij twee doelpunten voor Duitsland. In de kwartfinale tegen Italië scheurde hij een spier, waardoor hij nog weken is uitgeschakeld. Waar hij daarna gaat voetballen, is nog onduidelijk.