Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 oktober 2017 17:17

Pakistan redt westers gezin uit handen 'terroristen'

Het Pakistaanse leger zegt een westers gezin van een terroristische organisatie te hebben gered. Het zou gaan over een Canadees, zijn Amerikaanse vrouw en hun drie kinderen, die vijf jaar geleden werden ontvoerd.

Het gezin viel volgens het leger in 2012 in handen van 'terroristen uit Afghanistan'. De Pakistanen zeggen niet wie de geredde buitenlandse zijn, maar de VS bevestigt dat het om Joshua Boyle, Caitlan Coleman en hun kinderen gaat.

Backpacken in Afghanistan

Zij verdwenen vijf jaar geleden tijdens het backpacken in Afghanistan, Caitlan was toen zwanger. Het gezin viel vermoedelijk in handen van het Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de taliban. 

Het Pakistaanse leger zegt volgens de krant Dawn in actie te zijn gekomen nadat het inlichtingen had gekregen van de Amerikanen. Die hadden ontdekt dat het gezin naar Pakistan was gebracht. Hoe het gezin is gered, zegt Pakistan niet.

'Positief moment'

De Amerikaanse president Donald Trump reageert opgetogen op de bevrijding van het gezin. Hij zegt dat de Amerikaanse en Pakistaanse regeringen de vrijlating hebben geregeld, en dat dat een positief moment was in de relatie tussen de twee landen.

Ook het Pakistaanse leger reageerde positief op de samenwerking met de Amerikanen. "Dit succes onderstreept het belang van het tijdig delen van inlichtingen'', aldus de verklaring.

Topnieuws