Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 mei 2018 18:49

Oxfam-topman stapt eind dit jaar op na kritiek op behandeling seksschandaal Haïti

Oxfam-directeur Mark Goldring zal aan het eind van het jaar opstappen bij de Britse tak van de hulporganisatie. Hij werd bekritiseerd vanwege zijn behandeling van het schandaal over het veronderstelde gebruik van prostituees in Haïti in 2011 door medewerkers van Oxfam.

"Na de zeer openlijke bekendmakingen van Oxfams tekortkomingen in het verleden, hebben we onze inspanningen verdubbeld om ervoor te zorgen dat Oxfam een veilige en respectvolle plek is voor iedereen die contact met ons heeft", zei Goldring in een verklaring. "We leggen nu een stevige basis voor herstel, ik ben persoonlijk volledig toegewijd om deze fase te doorzien."

Baby's

In februari werd bekend dat medewerkers van de hulporganisatie seksfeesten hebben gehouden op Haïti na de aardbevingen in 2010. De feesten zouden zijn georganiseerd in woningen die door Oxfam werden betaald, bleek uit onderzoek van de Britse krant The Times. De organisatie ging diep door het stof. 

Maar Goldring veroorzaakte kort daarop veel ophef doordat hij de situatie bagatelliseerde en hij niet leek te begrijpen waarom Oxfam hard werd aangepakt. "De meedogenloze manier waarop we worden aangevallen, doet je afvragen wat we precies hebben gedaan. Hebben we baby's vermoord?", zei hij tegen de Britse krant The Guardian. Later verklaarde Goldring zijn gedrag en verontschuldigde hij zich. ,,Ik stond onder stress", zei hij. 

Diep schamen

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland stak wel de hand in eigen boezem en zei zich diep te schamen. "Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hun de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen", beloofde zij.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws