Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 april 2017 11:05

Ouders Madeleine McCann: na 10 jaar nog steeds evenveel hoop dat ze nog leeft

Het is deze week tien jaar geleden dat de Britse peuter Madeleine McCann spoorloos verdween uit een Portugese vakantiewoning. Maar haar ouders blijven hoop houden dat ze het meisje ooit weer in hun armen kunnen sluiten, zeggen ze tegen de Britse BBC. "De hoop dat ze nog leeft is nu nog net zo groot als destijds."

De ouders, Gerry en Kate, zeggen dat ze hoop putten uit de 'echte vooruitgang' in het onderzoek van de Britse politie van de afgelopen vijf jaar. Afgelopen week zei de Britse politie dat ze nog steeds 'belangrijke aanwijzingen' volgen in het onderzoek naar wat er met het meisje is gebeurd.

Broertje en zusje

Madeleine verdween uit het vakantiehuis in Praia da Luz toen ze drie jaar oud was, haar ouders zaten op dat moment in een tapasbar vlakbij. Naast Madeleine waren haar 2-jarige broertje en zusje in de woning aanwezig, zij bleven ongedeerd.

Tekst gaat verder onder de foto


Kate en Gerry McCann tijdens het interview (foto: AFP).

Ondanks dat alles op alles is gezet in het al ruim 13 miljoen euro kostende onderzoek, heeft de politie nog altijd geen 'definitief bewijs' of het meisje dood is of nog leeft. Ook hoe en waarom het meisje uit het huisje is verdwenen, is nog altijd een groot mysterie.

Geen bewijs dat ze dood is

"Geen enkele ouder zou stoppen met hopen, tenzij hij zeker weet dat zijn kind dood is. En daar hebben we geen enkel bewijs voor", zegt vader Gerry McCann. "De hoop dat ze nog leeft is nu nog net zo groot als destijds", voegt moeder Kate daaraan toe. "Ik heb nooit gedacht dat we nu nog steeds in deze situatie zouden zitten. Tien jaar is heel erg lang. Het is een hard gegeven."

Op de vraag hoe het met ze gaat, antwoorden de ouders van het verdwenen meisje dat ze proberen door te gaan en zich bezighouden met hun 12 jaar oude tweeling. "Je past je aan en hebt een nieuw 'normaal'. Je moet je op een bepaald moment realiseren dat de tijd niet stilstaat."

Afwezigheid

"We hebben een zo normaal en vol mogelijk leven", antwoordt Kate McCann. "Maar bij alles wat we doen, of het een verjaardag is of een familiebijeenkomst of iets wat we bereiken ofzo, voelen we haar afwezigheid."

Kate McCann zegt dat ze nog elk jaar verjaardags- en kerstcadeaus koopt voor Madeleine. "Ik moet daarbij natuurlijk denken aan hoe oud ze nu is en iets kopen dat, als we haar vinden, nog steeds gepast is. Dus ik denk daar steeds veel over na. Maar ik kan niet anders. Ze is nog steeds onze dochter, ze zal altijd onze dochter blijven."

Topnieuws