Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 september 2017 07:02

Opnieuw gruwelijke dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Het gaat nu om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem, dat ook aan Nederland verkoopt.

Op beelden van een verborgen camera is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een zogenoemde schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten.

Volgens de organisatie is het vlees verkrijgbaar bij groothandel Makro en staat het dus ook in Nederland op het menu bij restaurants.

Keel doorgesneden 

"Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed worden. De werknemers nemen geen maatregelen om hen een bijkomende verdoving te geven'', zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Volgens Molenaar gaat het om het slachthuis Verbist, onderdeel van de VEVIBA-groep. De voornaamste klanten in België zijn Delhaize, Colruyt en Carrefour. Zo'n 5 procent van de afzet wordt geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk.

Slachthuis in Tielt

Animal Rights heeft een advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

De beelden. Let op, ze kunnen als zeer schokkend worden ervaren:

Topnieuws