Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 10:57

Ooggetuigen aanslag bij Londense moskee: 'Ik sprong net op tijd opzij'

Omwonenden van de moskee in de Londense wijk Finsbury Park zagen vannacht hoe een bestelbusje inreed op mensen die net de moskee uitkwamen. "Ik hoorde een enorm geschreeuw, en toen ik naar buiten keek zag ik allemaal mensen op de grond liggen."

Bij de aanslag is een dode gevallen, tien mensen zijn gewond. De Londense burgemeester Sadiq Khan spreekt van een terreurdaad.

ZIE OOK: Dode en tien gewonden bij aanslag met personenbusje bij Londense moskee

Een ooggetuige vertelt aan de BBC hoe hij aan de bestelbus wist te ontkomen. "Er waren veel mensen op straat en hij reed gewoon op ons in. Godzijdank ben ik aan de kant gesprongen."

Geschreeuw

De Belgische Thomas van Hulle woont recht tegenover de moskee. "Ik hoorde plots een enorm geschreeuw, en toen ik naar buiten keek zag ik allemaal mensen op de grond liggen", vertelt hij bij de Vlaamse televisiezender VTM.

"Ik kon vanuit mijn raam de bestelwagen zien die op de mensen was ingereden. Ook zag ik hoe een groep mensen een man aan het schoppen was en hem tegen de grond probeerden te houden. Dat was waarschijnlijk de dader."

'Alle moslims vermoorden'

EĆ©n van de mensen die de bestuurder van de bestelbus tegen de grond werkten is Abdul Rahman. "Toen de man uit zijn bus kwam, probeerde hij te ontsnappen en riep: 'Ik wil alle moslims vermoorden'", vertelt hij tegen de BBC. "Samen met een aantal andere mannen hebben we hem op de grond gelegd en vastgehouden tot de politie kwam." Die heeft de man gearresteerd.

'Hartverscheurend'

Buurtbewoonster Cynthia Vanzella zag vanuit haar appartement hoe de politie arriveerde en de omgeving hermetisch werd afgesloten. Op Twitter beschrijft ze hoe hulpverleners de gewonden proberen te reanimeren.

Video: 'Ik ben helemaal van streek'

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Geen andere verdachten aanslag moskee Londen, toestand twee gewonden ernstig

Topnieuws