Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 juni 2017 02:32

'Officieel portret' van Obama door Nederlander gaat de wereld over

Oeps! Gebruikers op sociale media dachten de primeur te hebben van het nieuwe, officiële portret van Barack Obama. Maar dat klopt niet. Wat het wel is? Een schilderij dat gemaakt is door een Nederlander.

"Het officiële schilderij van de 44ste president van de VS, Barack Obama", twitterde J.A. Boyd gisteren. Hij dacht de primeur te hebben van het nieuwe portret. Na het vertrek van een Amerikaanse president uit het Witte Huis, wordt een schilderij van hem toegevoegd aan de galerij met voormalige presidenten.

Kritiek op pak

De foto ging viral op Facebook en Twitter. Vooral omdat de president een beige pak op het schilderij staat. En dat pak zorgde tijdens het presidentschap van Obama voor veel ophef en kritiek, omdat het niet presidentieel genoeg zou zijn.


Obama droeg het pak in augustus 2014 (Foto: Getty Images)

Het blijkt allemaal anders te zitten. Het schilderij dat zo massaal gedeeld wordt, is helemaal niet het nieuwe portret van de president, laat een woordvoerder van Obama weten aan Buzzfeed.

Het is een schilderij van de Amsterdamse schilder Edwin van den Dikkenberg. Van den Dikkenberg maakte het doek, 'olieverf op linnen, 50x70cm', volgens de handtekening op het werk in 2016. Of dat in opdracht van Obama gebeurde is niet duidelijk.

Topnieuws