We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 03:55

Obama waarschuwt bij afscheid: 'Ras blijft Amerika verdelen'

Het Obama-tijdperk in de Verenigde Staten zit er nu definitief op. Vannacht nam president Obama in een toespraak afscheid van het Amerikaanse volk. "Jullie maakten me een betere president en een beter mens."

Acht jaar lang was Obama president van de VS. Hij gaf zijn laatste toespraak in zijn thuisstad Chicago. Dat is ook de plek waar hij in 2008 zijn eerste speech als verkozen president gaf. Obama bedankte de Amerikanen voor hun steun in hem. "Jullie waren de verandering. Amerika is een betere, sterkere plaats dan toen we begonnen."

Successen als president

Hij haalde de successen uit zijn presidentschap aan. Hij noemde hoe het land uit de recessie gekropen is, de auto-industrie herstelde, het uitschakelen van Osama Bin Laden en het herstel van de banden met Cuba. "Als ik dit acht jaar geleden had gezegd, dan zouden jullie gezegd hebben dat het te hoog gegrepen is."

Mensen in de zaal zijn geƫmotioneerd:

 

 

Obama noemde ook zijn opvolger, Donald Trump. "Over een week komt er een belangrijk moment in een democratie aan: de vredige overdracht van de macht naar een nieuwe president", zei hij. "Ik heb Donald Trump alle steun beloofd bij de overgang, zoals president Bush dat ook bij mij deed."

Democratie beschermen

President Obama gaf ook een waarschuwing aan het land. Volgens hem vraagt de democratie om solidariteit tussen Amerikanen. "Hoe verschillend we ook zijn, we moeten het samen doen. We stijgen en zakken met z'n allen."

Volgens Obama is ras nog steeds een belangrijk onderwerp in de VS, een onderwerp dat nog steeds voor veel verdeeldheid zorgt. "Als we niet investeren in de kinderen van migranten, simpelweg omdat ze niet op ons lijken, schaden we ook de toekomst van onze eigen kinderen."

'Yes we did!'

Hij riep het volk ook op om niet te leven in een 'bubbel' van gelijkgestemden en open te staan voor de mening van anderen. Hij benadrukte ook dat de democratie in de Verenigde Staten beschermd moet worden. 

Obama sloot af met een aangepaste versie van zijn beroemde uitspraak 'Yes we can!'. Hij zei drie keer 'Yes we did!' (We hebben het gedaan).

Bekijk hier de hoogtepunten van de speech van Obama 

Nog een week president

De toespraak van Obama werd uitgezonden op alle Amerikaanse tv-stations. Er wilden ook veel mensen persoonlijk aanwezig zijn. De gratis toegangskaarten voor de speech werden op de zwarte markt voor enorme bedragen verhandeld. 

Over ruim een week, op 20 januari, wordt president Obama opgevolgd door Donald Trump. De aankomende president zal later vandaag een langverwachte persconferentie geven. 

Topnieuws