Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 augustus 2017 18:45

Noodtoestand uitgeroepen bij protest rechts-extremisten VS

Een grote bijeenkomst van extreemrechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville in Virginia. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Honderden nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's liepen gisteravond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Ze zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo's en immigranten.


Demonstranten in Charlottesville (foto: afp)

Mars door de stad

Vandaag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Vooraf werden zo'n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al opstootjes te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.


Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been (foto: afp)

Hakenkruisvlag

Veel demonstranten lopen met de vlag van de Geconfedereerde Staten rond. The Huffington Post twitterde een foto van een demonstrant met een hakenkruisvlag. De burgemeester van de stad sprak zijn weerzin uit over de betoging van vrijdag. Hij noemde die "een haatparade".

President Donald Trump sprak zich vandaag op Twitter in het algemeen uit tegen haat en geweld. "We moeten allemaal verenigd zijn en alles waar haat voor staat veroordelen. Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika'', schreef hij. Zijn vrouw Melania was hem voor. "Laten we communiceren zonder haat in ons hart", schreef de First Lady op Twitter.

Standbeeld

Het omstreden standbeeld stamt uit 1924. Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar het weg te laten halen. Voor de tegenstanders van het monument is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij.

Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het beeld willen behouden. Ook een club van nazaten van zuidelijke militairen is daarbij betrokken.


Rechtsextremisten omsingelden gisteravond het standbeeld van Robert E. Lee (foto: GettyImages)
Topnieuws