Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Nederland naar de stembus, volg de verkiezingen in ons liveblog
19 juni 2017 22:32

Minister Plasterk wil betere controle bij verkiezingen

Bij verkiezingen moet het tellen van de stemmen beter worden gecontroleerd. Ook de transparantie moet groter. Dat is de conclusie van minister Plasterk na een evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen.

Er ging bij de laatste verkiezingen veel mis. Zo gingen in Den Bosch 8700 stemmen verloren, omdat ze niet werden meegeteld. Ook in Amsterdam werden minder stemmen geteld dan er stempassen waren ingenomen. Plasterk zegt dat niet alle gemeenten en hoofdstembureaus zich aan de instructies hebben gehouden om controles uit te voeren. 

Controleren op fouten

De minister pleit nu voor een publicatie op het internet van de processen-verbaal van de stembureaus. Ook zou de burgemeester bekend moeten maken wat het totaal aantal stemmen in de gemeente is. Iedereen die dat wil kan dan voordat de uitslag wordt vastgesteld, controleren of er fouten zijn gemaakt, zegt Plasterk. 

Hij wijst er verder op dat fouten in de processen-verbaal van de stembureaus nu niet kunnen worden gecorrigeerd. Plasterk wil de Kieswet zo aanpassen dat een gemeentelijk stembureau voortaan op een 'transparante en controleerbare wijze' fouten van stembureaus kan verbeteren. 

Andere uitslag

De stichting Politieke Academie, dat politieke partijen bijstaat met data-onderzoek naar stemgedrag, maakte wel gebruik van de beperkte tijd om de verkiezingsresultaten en bijzonderheden per stembureau in te zien. Met 80 uitzendkrachten werden de ruim 380 gemeenten bezocht om de resultaten uit de processen-verbaal over te schrijven.

Zij kwamen tot een andere uitslag dan de Kiesraad. Zo kreeg de VVD volgens de stichting bijna 3300 stemmen minder en de ChristenUnie 1200 meer dan de officiƫle uitslag doet geloven.

Topnieuws