Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 september 2017 18:05

Marc zocht in Mexico veilig heenkomen op straat: 'Overal knalden de ramen eruit'

Fotograaf Marc van der Aa woont in Mexico-Stad en liep buiten toen de aardbeving toesloeg. Hij had vaker een aardbeving meegemaakt, maar nog nooit zo hevig als gisteren.

De aardbeving die Mexico eerder deze maand trof, was al een 'heftige' ervaring, vertelt Van der Aa. "Maar deze deed er nog een schepje bovenop."

Aardbevingsalarm

Hij stond op een straathoek en hoorde het speciale aardbevingsalarm afgaan. "Je zou dan een minuutje moeten hebben om weg te komen, maar nu kwam de klap al na 10, 15 seconden."

Hij greep direct naar zijn iPhone om de gevolgen vast te leggen. "Stukken gevel kwamen naar beneden. Overal knalden ramen naar buiten. Winkelruiten gingen eruit."


Foto Marc van der Aa

Toen hij thuiskwam, bleek de elektriciteit te zijn uitgevallen. "Vanochtend om vijf uur kon het licht weer aan." Zijn echtgenote Ximena, die arts is, kwam heel even thuis, maar pakte meteen weer haar spullen om medische hulpverlening te coördineren (zie kader hieronder).

Puinhoop is soms groot

Marc heeft vanochtend in alle vroegte zijn auto opgehaald, die gisteren was achtergebleven in één van de zwaarst getroffen wijken van Mexico-Stad. Onderweg zag hij veel mensen die op straat moesten slapen omdat hun huizen niet veilig waren. "De auto vond ik uiteindelijk in een afgezet gedeelte van een straat. Onbeschadigd."


Foto Marc van der Aa

De aardbevingsschade loopt van wijk tot wijk enorm uiteen, zag hij. In zuidelijke delen van de stad is de puinhoop soms groot. "Die wijken zijn het meest aardbevingsgevoelig." Marcs woning is in orde ('Er waren alleen wat poppetjes van ons kind omgevallen'). Terwijl hij zelf voor zijn werk een paar dagen in het buitenland is, trekken vrouw en kind (foto rechts) voor de zekerheid even in bij zijn schoonouders. "Die wonen wat noordelijker in de stad, daar is de ondergrond heel anders. Je voelt de schokken er niet zo erg."

Tegen de vlakte

In zijn straat zijn 'twee of drie gebouwen' verzakt, schat hij. "Die zullen de komende dagen of weken wel worden gesloopt." Naast de tientallen gebouwen die gisteren in Mexico-Stad direct al instortten, zijn er nog gebouwen die onveilig zijn geworden door de aardbeving of 'elk moment tegen de vlakte kunnen gaan'. 

Van der Aa woont sinds vijfenhalf jaar in Mexico. "Eerder had ik weleens aardschokken meegemaakt waarbij ik gebouwen zag trillen. Maar zo heftig als gisteren was het nog niet geweest."

'Veel zware verwondingen'

Ximena Hernández, de echtgenote van Marc van der Aa, is arts. Ze coördineerde gisteren een deel van de medische hulpverlening in Mexico-Stad. "We hebben veel mensen met ernstig letsel behandeld, veel zware verwondingen gezien", zegt ze. Zwaargewonde patiënten zijn zo veel mogelijk naar privéklinieken gebracht, vertelt ze, omdat artsen daar beter in staat zijn ze te behandelen.

Doordat ook een aantal ziekenhuizen beschadigd was geraakt, moesten patiënten soms elders worden ondergebracht. Het zat de hulpverlening aan de directe aardbevingsslachtoffers niet in de weg, maar maakte die wel ingewikkelder.

Hoe de komende dagen er voor haar uitzien, weet ze nog niet zo goed. "Het kan zijn dat het nog dagenlang alle hens aan dek is vanwege de aardbeving, maar sommige collega's kunnen de draad mogelijk wat eerder weer oppikken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Anne was bij aardbeving Mexico: 'Mensen staan trillend op straat'

Topnieuws