Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 april 2018 23:32

Macron: aanval op Syrië was noodzakelijk om geloofwaardig te blijven

De Franse president Emmanuel Macron heeft de raketaanval op doelen in Syrië verdedigd. De ingreep was noodzakelijk om de internationale gemeenschap 'enige geloofwaardigheid' terug te geven.

Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vuurden zaterdagochtend vroeg 105 raketten af op Syrië. De landen traden samen op om de vermeende aanval met gifgas in het Syrische Douma te vergelden.

De lancering van een kruisraket

De Franse regering gaf deze beelden vrij van de lancering van de Franse kruisraketten

In gesprek blijven

De president zei zich te willen inzetten voor een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. Hij wil in gesprek met alle betrokken partijen, waaronder Rusland. Toch uitte hij stevige kritiek op Moskou: een bondgenoot van het Assad-regime. Hij zei dat Rusland medeplichtig is aan de daden van de Syrische regering.

Rusland gebruikte volgens Macron zelf geen chloorgas. Het land heeft zich volgens de president echter wel ingezet om te voorkomen dat de internationale gemeenschap via diplomatieke kanalen zou optreden om het gebruik van chemische wapens een halt toe te roepen.

Macron: Alle projectielen troffen doel

Macron zei dat de aanval 'perfect is uitgevoerd'. Alle projectielen zouden hun doel hebben bereikt. 

Rusland beweert dat de meeste raketten juist door de luchtafweer zijn neergehaald. Zeker is wel dat enkele doelen zijn geraakt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is de Syrische capaciteit om chemische wapens te maken een ernstige slag toegebracht. Volgens de Syriërs is onder meer een medicijnenfabriek gebombardeerd. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Assad: Westen mist controle en geloofwaardigheid

Topnieuws