Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 februari 2018 11:12

Macabere aandoening treft Amerikaanse: wormen kruipen uit oog

Een 26-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Oregon is de eerste mens bij wie wormpjes uit haar ogen kruipen. Een aandoening die tot nu toe alleen bij dieren voorkwam.

Het gaat om parasieten die bekendstaan als Thelazia gulosa. De vrouw, een fanatiek buitensporter, heeft er alleen last van in haar linkeroog. In twintig dagen tijd zijn veertien wormpjes uit het oog verwijderd, zegt een medewerker van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC tegen de nieuwszender CBS.

Geïrriteerd oog

Het begon met een geïrriteerd oog. Ze dacht dat er een haartje in haar oog zat. Maar na een week ontdekte ze een wormpje, dat ze meteen uit haar oog viste. De huisarts verwijderde er onmiddellijk nog twee. De oogarts naar wie ze werd verwezen, ontdekte er een dag later nog eens drie.

De wormpjes zijn ruim een centimeter lang. Ze veroorzaken waarschijnlijk geen blijvende schade: ze kruipen over het netvlies en onder het ooglid. De parasiet houdt zich in leven met traanvocht.

'Zware psychische belasting'

"Het is vooral heel vies, en psychisch een zware belasting om kleine wormpjes op je oogoppervlak te zien krioelen", zegt een medewerker van gezondheidsdienst CDC. Wormpjes van de Thelazia-familie zijn al wel vaker in menselijke ogen waargenomen, maar de wormpjes van dit type nog nooit.

Ze worden verspreid door vliegen, die de larven doorgeven via hun mond. De vrouw is waarschijnlijk tijdens het paardrijden met de vliegen in contact gekomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Uitbraak geheimzinnige 'zombieziekte' Australië zet door

Topnieuws