We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 september 2017 20:19

Koenders: Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi moet zich uitspreken over Rohingya

Premier Aung San Suu Kyi van Myanmar doet te weinig voor de Rohingya in haar land. Dat vindt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Terwijl de VN spreekt over etnische zuivering van Rohingya, houdt zij zich nog altijd op de vlakte over het geweld.

"Ik vind dat ze zich nu wel duidelijk hierover moet uitspreken", zegt Koenders. Sinds vorige maand zijn meer dan 370.000 Rohingya al uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht om aan het geweld van het leger te ontkomen. Een 'dramatische situatie', aldus Koenders.

Inzet voor mensenrechten

Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won omdat ze zich inzette voor mensenrechten in haar land, heeft zich nog altijd niet uitgesproken tegen het geweld. Wel zei ze vorige week dat er veel nepnieuws de ronde doet over het geweld in de westelijke staat Rakhine.

VN-mensenrechtencommissaris Zeid Raad Al Hussein noemt het geweld tegen de Rohingya een 'klassiek voorbeeld van etnische zuivering'. Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze worden gezien als het meest vervolgde volk ter wereld. Rohingya worden in Myanmar beschouwd als illegalen.

Video: Rohingya ontvluchten Myanmar met boten:

Topnieuws