We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 21:20

Klokkenluider Manning mogelijk snel vrij

President Barack Obama heeft Chelsea Manning op de kandidatenlijst gezet voor vrijlating. Manning zit een straf uit van 35 jaar voor het lekken van militaire geheimen aan Wikileaks.

Binnenkort wordt besloten of Manning inderdaad vrijkomt. Manning werd in 2010, toen ze nog Bradley heette en soldaat was in het Amerikaanse leger, door de marechaussee gearresteerd wegens het doorspelen van gestolen defensiemateriaal aan WikiLeaks. Het ging onder meer om videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007.

Manning betuigde spijt voor de krijgsraad, maar kreeg een veel zwaardere straf dan andere klokkenluiders. Nadat Manning in 2013 was veroordeeld wegens hoogverraad maakte ze bekend dat ze als vrouw door het leven wilde gaan. Om toestemming af te dwingen voor een geslachtsoperatie van man tot vrouw ging Manning in hongerstaking. Vorig jaar heeft Manning een zelfmoordpoging gedaan in de gevangenis.

 

Topnieuws