We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 21:04

Kinderen krijgen inzage in dossier bij spermakliniek sjoemelarts Karbaat

Donorkinderen, ouders en donoren die inzage willen in de administratie van spermadokter Jan Karbaat van voormalig spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht, kunnen vanaf nu bij hun gegevens.

De administratie van de kliniek is opengesteld. Het Radboudumc in Nijmegen heeft zich over het archief ontfermd, laat minister Schippers van Volksgezondheid weten. Alle aanvragen om inzage te krijgen, lopen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).

Karbaat zelf vader

In 2009 moest de kliniek op last van de inspectiedienst IGZ sluiten, omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens mogelijk niet correct zijn. Ook zijn er geruchten dat Karbaat zelf op grote schaal donor is geweest.

In ieder geval negentien kinderen kregen na DNA-onderzoek de bevestiging dat ze kind zijn van sjoemelarts Jan Karbaat. Dat betekent dat ze halfbroers of -zussen zijn.

Topnieuws