Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 16:16

Imam beschermde aanslagpleger moskee Londen tegen woedende omstanders

Imam beschermde aanslagpleger moskee Londen tegen woedende omstanders

De Britse imam Mohammed Mahmoud heeft vookomen dat de man die vannacht inreed op moslims die een moskee in Londen verlieten, zwaar is mishandeld door omstanders. Imam Mahmoud wordt nu alom geprezen voor zijn ingrijpen.

"Blijf van hem af", zei imam Mahmoud tegen de boze menigte. Op videobeelden is te zien dat omstanders de man vastgrijpen nadat hij met een busje op voetgangers was ingereden. De terreuraanval vond plaats toen moslims rond middernacht de Finsbury Park moskee verlieten.

De verdachte reed met een wit busje op de voetgangers in. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten acht mensen gewond. Alle slachtoffers zijn moslim.

Beschermen met lichaam

Omstanders wisten de dader te pakken en hielden hem vast op de grond. Op de video is te horen dat omstanders 'moordenaar' roepen. Imam Mahmoud zou gezegd hebben dat iedereen rustig moest blijven en hij zou de dader ook hebben beschermd door met zijn lichaam tussen hem en de omstanders te gaan staan.

Ooggetuige Adil (24) die bij de moskee stond tijdens de aanval, zegt dat de imam snel handelde en zo de situatie de-escaleerde.

"De bestuurder sprong uit het busje en mensen grepen hem vast, drukten hem op de grond en begonnen hem te slaan, wat logisch was als je nagaat wat hij heeft gedaan. En toen kwam de imam en zei: sla hem niet, geef hem aan de politie en houd hem vast."

Verwonden

Ibn Omar, een andere moskeebezoeker, zag de imam ook ingrijpen.

"De dader lag op de grond, vastgehouden, en sommigen probeerden hem te verwonden, maar over het algemeen zeiden de meeste moslims 'nee, doe dat niet'. Ook de imam deed dat, hij zei: wacht op de politie zodat die hem kunnen oppakken."

Verhitte sfeer

De burgemeester van London Sadiq Khan prees de imam vandaag. "Toen de sfeer erg verhit werd, en we begrijpen natuurlijk waarom, zorgde imam Mohammed er heel goed voor dat het recht kan zegevieren in plaats van dat iemand het recht in eigen hand neemt", zei hij tegen Sky News.

"Dit is een goede gemeenschap, die naar elkaar toetrekt. Wat imam Mohammed deed, is wat je kan en mag verwachten van een goede geestelijk- en moslimleider."

Video: Man overmeesterde terrorist:

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws