Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 april 2017 15:43

'Horrorslachthuis' België weer open

Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt gaat morgen weer open. Het slachthuis werd twee weken geleden gesloten nadat grove misstanden aan het licht waren gekomen.

Dat melden Belgische media. De Belgische overheid had de vergunning van het slachthuis ingetrokken nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights beelden had laten zien van de wantoestanden.

Ernstige mishandeling

Uit beelden die Animal Right toonde, bleek dat medewerkers de varkens ernstig mishandelden: dieren werden levend opgetakeld, sommige varkens kregen elektrische schokken of werd hun keel bij volle bewustzijn opengesneden.

Naar aanleiding van die beelden ontstond in België en Nederland grote ophef. De Debra-Group, het bedrijf waar het slachthuis onder valt, beloofde met een actieplan te komen waarmee dierenmishandeling in de toekomst voorkomen moest worden. Zo zouden in het slachthuis meer camera's komen te hangen. De overheid zou dan 24 uur per dag kunnen meekijken in het bedrijf. 

Onder strenge voorwaarden

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) gaat 'onder strenge voorwaarden' akkoord met de heropening. Het bedrijf moet aan een hele reeks voorwaarden voldoen en garanderen dat het afgelopen is met de dierenmishandeling. Yopman Thomas De Roover van de Debra Group, waar de slachterij onder valt, stelt dat dat kan. Hij is erg opgelucht.

Het slachthuis levert ook aan Nederlandse slagers, maar hoeveel en aan wie is niet duidelijk.

Topnieuws