Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 16:41

Heather (32) kwam om in Charlottesville: 'Ik ben voor altijd trots op haar'

Heather (32) kwam om in Charlottesville: 'Ik ben voor altijd trots op haar'

De vrouw die gisteren werd doodgereden tijdens een protestmars in het Amerikaanse Charlottesville is de 32-jarige Heather Heyer. "Mijn hart is gebroken, maar ik ben voor altijd trots op haar", zegt haar moeder.

Op internet wordt geld ingezameld voor de familie van Heather. "Heather werd vermoord terwijl ze protesteerde tegen haat", staat beschreven op een crowdfundingswebsite. Met de actie hoopten de initiatiefnemers 50.000 dollar op te halen voor de familie van Heather, maar binnen tien uur staat de teller al op ruim 70.000 dollar.

Heather liep mee tijdens een demonstratie tegen een extreemrechtse mars in Charlottesville, toen de 20-jarige James Alex Fields met zijn auto inreed op de betogers. Heather werd aangereden en overleefde die klap niet.

ZIE OOK: Moeder bestuurder Charlottesville: 'Ik zei nog dat hij voorzichtig moest zijn'

Negentien gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Twee agenten kwamen om het leven toen een politiehelikopter neerstortte vlakbij Charlotteville.

Bekijk de beelden van Charlottesville:

 

'Hart is gebroken'

De initiatiefnemers zeggen contact te hebben met de familie. Heather woonde in de plaats Greene County, vlakbij Charlottesville. "Ze overleed terwijl ze het juiste deed", zegt de moeder van Heather tegen de mensen achter de inzamelactie. "Mijn hart is gebroken, maar ik ben voor altijd trots op haar."

Standbeeld

Inmiddels is de FBI een onderzoek gestart naar de rellen in Charlottesville. Sinds vrijdag voeren extreemrechtse bewegingen actie in de plaats. Aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws