Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 september 2017 22:56

Groot-Brittannië vertienvoudigt maximumstraf dierenmishandeling

Wie in Groot-Brittannië een dier mishandelt, riskeert vanaf volgend jaar een veel hogere celstraf. Staat er nu nog maximaal zes maanden cel op, volgend jaar kunnen rechters dierenmishandelaars waarschijnlijk voor vijf jaar achter de tralies sturen.

De verhoogde straf volgt op een aantal ernstige zaken over dierenmishandeling, schrijft de Britse omroep Sky News. Zo had een man puppies gekocht zodat hij ze kon doodslaan, verstikken en doodsteken. Ook bendes die hondengevechten organiseren, kunnen zwaarder bestraft worden.

Ongelimiteerde boetes

Rechtbanken houden daarnaast de mogelijkheid om mensen die dieren mishandelen een verbod op het houden van dieren blijven opleggen. Ook kunnen ze ongelimiteerde boetes en taakstraffen geven.

Minister van Milieu Michael Gove zegt tegen Sky News: "We moeten ervoor zorgen dat mensen die de schokkendste misdaden tegen dieren plegen passende, harde straffen kunnen krijgen. Deze plannen geven rechtbanken de tools waar zij om gevraagd hebben om om te gaan met de meest weerzinwekkende zaken."

Passende straf

Een dierenrechtenorganisatie zegt te hopen dat de zwaardere straffen ervoor zorgen dat mensen geen dieren meer zullen mishandelen of verwaarlozen. "En anders betekent het in elk geval dat de straf passend is voor de misdaad." De bedoeling is dat de hogere straffen vanaf volgend jaar ingaan.

In Nederland is de maximumstraf voor dierenmishandeling drie jaar cel of een boete van 19.500 euro. Ook kan een rechter iemand verbieden om nog langer dieren te hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dierenmishandeling lastig te herkennen: 'Een dier kan heel lang dingen accepteren'

Topnieuws