We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 maart 2017 05:24

Franse presidentskandidaten voeren fel eerste debat

Felle confrontaties tijdens het eerste televisiedebat in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. Er deden vijf kandidaten aan mee, onder wie de belangrijkste drie: Marine Le Pen, Francois Fillon en Emmanuel Macron.

De belangrijke thema's tijdens het debat waren onder andere onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid, en de EU. Vooral op een onderwerp als scheiding van kerk en staat botsten Macron en Marine Le Pen.

Eigen rol

Zij is tegen de boerkini en zei dat multiculturalisme tegen moet worden gegaan. Ze verweet Macron de ernst van de situatie niet in te zien.

Volgens correspondent Stefan de Vries zat 'iedereen in zijn eigen rol'. "Le Pen ging er hard in op onderwerpen als migranten en de EU. Fillon probeerde meer de 'staatsman' te zijn."

Macron winnaar

Volgens een opiniepeiling heeft Macron het debat gewonnen. Hij kreeg uiteindelijk 29 procent van de stemmen. Le Pen en François Fillon waren volgens 19 procent van de stemmers het beste.

Het was pas het eerste tv-debat en er komen nog twee. Volgens De Vries zullen veel Fransen hun keuze baseren op wat ze zien tijdens de debatten.

Topnieuws