Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 16:16

Europese Commissie: Britten moeten brexit helemaal zelf betalen

Europese Commissie: Britten moeten brexit helemaal zelf betalen

Als het aan de Europese Commissie ligt worden alle kosten die verbonden zijn aan de brexit, zoals het verhuizen van in Engeland gevestigde EU-instanties, betaald door het Verenigd Koninkrijk. Te betalen in euro's welteverstaan.

Het verlaten van de Europese Unie is geen goedkope aangelegenheid. Dat is de centrale boodschap van de voorlopige richtlijnen voor de brexit-onderhandelingen waar Politico de hand op heeft weten te leggen. 

In de richtlijnen wordt grote nadruk gelegd op de rechten en belangen van EU-burgers en -bedrijven. De Commissie is bereid het hard te spelen.

Kosten

Maar het opvallendste: als het aan de Commissie ligt, krijgen de Britten alle kosten van de brexit op hun bordje, zelfs bijvoorbeeld die van het verhuizen van EU-instanties en -agentschappen die nu in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn.

Zo zet Nederland in op de verhuizing van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), dat gaat over het beoordelen en toelaten van medicijnen op de Europese markt, naar ons land. Dat is nu gevestigd in Londen, samen met een groot aantal farmaceutische bedrijven die de Nederlandse regering maar al te graag hier zou zien.

De kosten daarvan zouden gedragen worden door de Britten, een droomscenario. En, om het plaatje compleet te maken, dienen de Britten ook de eventuele kosten van financiĆ«le risico's van te dragen. Dat wil zeggen: de betalingen moeten in euro's gedaan worden, en niet in ponden.

Brexit Bill

Eerder werd al duidelijk dat de EU wilde dat de Britten de kosten van de scheiding zelf op zich zouden nemen, en dat alle financiĆ«le afspraken die al gemaakt waren ook moesten worden nagekomen.

Zo hebben de Britten hun handtekening gezet onder de meerjarenbegroting van de EU, die nog tot 2020 duurt, en hebben ze nog 10 miljard voor pensioenvoorzieningen toegezegd.

Onderhandelingen vertraagd

De nu uitgelekte onderhandelingsrichtlijnen zijn een tweede aanzet voor de richtlijnen die hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team straks gaan gebruiken tijdens de brexit-onderhandelingen. De uiteindelijke richtlijnen worden bepaald op de EU-top op 29 april, waar de regeringsleiders over Brexit zullen spreken.

Wanneer die daadwerkelijke onderhandelingen dan starten, is overigens nog niet helemaal duidelijk. Het ligt voor de hand dat dat moment door de ingelaste Britse verkiezingen wordt uitgesteld. Hoe lang precies, weet nog niemand. Maar 29 maart 2019, brexit, komt elke dag een stukje dichterbij.

 

 

Topnieuws