Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 juni 2017 00:57

Erik Mouthaan: 'Houding Trump naar rest van de wereld is ongekend'

Op ongekend harde toon trok de Amerikaanse president Donald Trump Amerika terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Wat betekent dit? En zou het akkoord inderdaad banen hebben gekost in de VS, zoals Trump zei? Correspondent Erik Mouthaan legt het uit.

"Wat vooral opviel was de toon waarmee Trump tekeer ging tegen de rest van de wereld", zegt Mouthaan. "Het was een verkiezingsbelofte om uit het klimaatakkoord te stappen, het zat eraan te komen en was ook al uitgelekt, maar zijn toon deed denken aan de campagnetoon waarin hij continu zei: 'we worden genaaid, ze zijn bezig ons kapot te maken'."

"Die houding naar het buitenland en de rest van de wereld is echt ongekend. Hij zei ook: 'ik ben niet gekozen om Parijs te helpen, ik ben gekozen om (de Amerikaanse industriestad) Pittsburgh te helpen'."

ZIE OOK: Trump bevestigt opzeggen klimaatverdrag: 'Direct op zoek naar betere deal'

Was het klimaatakkoord economisch echt zo slecht voor de Amerikanen?

"Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. De deal zou op korte termijn inderdaad banen kosten omdat de uitstoot van broeikasgassen moet worden aangepast. De industrie moet daarin investeren en mensen raken mogelijk hun baan kwijt als de industrie daardoor besluit naar een ander land te gaan."

"Maar aan de andere kant zeggen heel veel mensen dat het akkoord uiteindelijk juist banen zou opleveren. De VS kan leider worden op het gebied van groene energie. Er werken nu al twee keer zoveel mensen in de zonne-energiesector als in de steenkolen, waar Trump het steeds over heeft."

Had Trump een punt toen hij opmerkte dat armere landen veel meer mogen vervuilen dan de VS?

"Dat zei hij inderdaad steeds. Waarom mogen armere landen wel doorgaan met vervuilen? De armere landen hebben gezegd: jullie in het rijke westen hebben ons milieu kapotgemaakt, mogen we nu alsjeblieft wat langer de tijd om onze uitstoot af te bouwen dan jullie? Ook vroegen ze of de rijke landen geen pot konden beginnen om arme landen te helpen, een soort solidariteitsbeginsel. Obama was daar gevoelig voor, maar Trump heeft daar geen enkele boodschap aan."

"Trump zegt dat de VS niet meer de grootste vervuiler is, dat is China. Maar als je kijkt naar de vervuiling per inwoner, dan draagt een Amerikaan vier keer zoveel bij aan de vervuiling als een Chinees."

Wat betekent dit nu voor de rol van Amerika op het wereldtoneel?

"Heel veel mensen in de VS en de rest van de wereld zagen de VS als leider van de wereld. Maar nu keert het land zich tegen 195 andere landen die samen hebben besloten iets te doen tegen klimaatverandering. Ik denk dat heel veel landen daardoor anders naar de VS gaan kijken. Europa heeft al gezegd dat er niet opnieuw onderhandeld zal worden, iets wat Trump wel graag wil.

"Trump zegt dat hij er voor de Amerikanen is, maar er komt een moment dat hij hulp wil van andere landen. Bijvoorbeeld voor de militaire missie in Afghanistan of sancties tegen Iran. Dan kan de rest van de wereld zeggen: nu sta jij er alleen voor."

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Topnieuws