We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 05:25

Erik Mouthaan: 'Een klassieke Obama-speech met zijn vaste thema's'

Een optimistische speech, met de thema's die voor hem belangrijk zijn. Zo omschrijft correspondent Erik Mouthaan de afscheidstoespraak van president Obama. "Het is het einde van een tijdperk, van deze president die goed kan speechen."

Het belangrijkste thema in de toespraak van Obama was democratie, zegt Erik Mouthaan. Er is in de VS veel discussie over de staat van de democratie en er zijn zorgen over be├»nvloeding van buitenaf.

ZIE OOK: Obama waarschuwt bij afscheid: 'Ras blijft Amerika verdelen'

"Obama riep mensen op om meer betrokken te zijn bij de democratie. Als ze boos zijn, moeten ze in actie komen. Hij probeerde duidelijk mensen die teleurgesteld zijn aan te spreken." 

Zelfde thema's

Volgens Mouthaan was de afscheidsspeech er eentje zoals we ze kennen van Obama. "Ik heb hem meer dan acht jaar meegemaakt, vanaf zijn eerste speeches als kandidaat in de zomer van 2007. Hij sprak nog steeds over dezelfde thema's als toen."

Die thema's die voor Obama belangrijk zijn: gelijkheid, beter voor elkaar zorgen, economische gelijkheid en gelijkheid van ras. 

Uitsluiting moslims

Obama kreeg een groot applaus toen hij het uitsluiten van moslims verwierp. "Mensen luisteren naar deze speech met Trump in het achterhoofd. Het was duidelijk een reactie op het inreisverbod voor moslims, dat Trump heeft voorgesteld."

De vertrekkend president sprak bewondering uit voor millennials, de groep die nu volwassen wordt of tussen de 20 en 30 jaar oud is. "Hij zei: jullie gaan Amerika veranderen. Als we een maatschappij willen waar afkomst niet meer telt, dan moeten jullie dat doen."

Topnieuws