We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 17:31

Een jaar na de vluchtelingendeal met Turkije, dit is het resultaat

Precies een jaar geleden ging de vluchtelingendeal in tussen de EU en Turkije. Zo moest de illegale oversteek van migranten van Turkije naar de Griekse eilanden worden ingedamd. Inderdaad komen er nu veel minder migranten, maar ook zijn er nog veel knelpunten.

Het hoogtepunt in de vluchtelingencrisis was oktober 2015. Toen kwamen er elke dag wel tienduizend mensen met bootjes aan op de Griekse eilanden. Over heel 2015 ging het om ruim 857.000 mensen.

In 2016 is het aantal migranten flink gedaald en ook de eerste maanden van dit jaar zet die trend door. Ook verdrinken er veel minder mensen op de route van Turkije naar Griekenland.

Een hek werkt ook

Dat er zoveel minder migranten komen ligt niet alleen aan de vluchtelingendeal. Voor het ingaan van de deal kwamen er al minder mensen. De belangrijkste reden: na Hongarije ging ook de grens tussen Griekenland en Macedoniƫ dicht. Migranten konden niet meer doorreizen naar West-Europa.

In Griekenland zitten nu ruim 62.000 migranten vast. Ze wachten, vaak in volle en vieze kampen, op een beslissing over hun lot. Hulporganisaties en de Griekse overheid hebben moeite om iedereen te registreren en alle procedures in goede banen te leiden.

Ruil

Een van de afspraken tussen Europa en Turkije is om de legale migratie op gang te brengen. Dat gaat zo: iedere migrant die arriveert in Griekenland, maar niet in aanmerking komt voor asiel, wordt terug gestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor neemt Europa een Syrische vluchteling uit Turkije op.

In de praktijk komt daar weinig van terecht. Sinds de deal zijn 4195 Syrische vluchtelingen van Turkije naar Europe gebracht (t/m 16 maart 2017). Nederland heeft daarvan 841 mensen opgevangen.

Andersom zijn er vanuit Griekenland slechts 916 migranten terug gebracht naar Turkije. Maar dat zijn vooral migranten uit landen, zoals Algerije, Marokko en Pakistan, die toch al weinig kans maakten op asiel. Geen enkel migrant is tot nu toe gedwongen terug gestuurd naar Turkije, omdat het juridisch onduidelijk is of dit wel mag.

Gebroken beloften

De EU beloofde verder drie miljard euro steun aan Turkije, maar van dat geld is maar een deel overgemaakt. De Europese miljarden zijn bedoeld als steun voor de bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

Als onderdeel van de deal zou de EU ook de Turkse visumplicht onder de loep nemen en misschien wel opheffen. Maar dat is nog niet gebeurd, omdat Turkije niet aan alle voorwaarden voldoet.

Turkse dreigementen

De Turkse regering dreigde vorig jaar al meerdere keren met het einde van de vluchtelingendeal, omdat de EU de afspraken niet zou nakomen. En sinds de rel tussen Nederland, Duitsland en Turkije dreigt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken ook weer met het sturen van 15.000 vluchtelingen per maand naar Europa. Maar het opzeggen van de deal lijkt onwaarschijnlijk, want er staat ook veel op het spel voor Turkije.

Topnieuws