Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 september 2017 19:03

Duizenden studenten demonstreren voor referendum in Barcelona

Duizenden betogers zijn vandaag in Barcelona de straat opgegaan om hun steun uit te spreken voor het onafhankelijkheidsreferendum dat Catalonië wil houden. "Wij gaan stemmen, wij gaan stemmen", schreeuwden ze.

Zo'n 15.000 mensen sloten zich volgens media aan bij de betoging in het centrum van de provinciehoofdstad, onder wie veel studenten en profvoetballer Gerard Piqué. De speler van FC Barcelona riep de separatisten via Twitter op in de aanloop naar de volksraadpleging op 'vreedzame' wijze uitdrukking te geven aan hun standpunten.

"Geef ze geen excuus. Dat is wat ze willen'', schreef Piqué. De Spaanse rechter heeft het onafhankelijkheidsreferendum van de Catalanen verboden, maar het bestuur van de regio zet de stembusgang vooralsnog door. De volksraadpleging moet aanstaande zondag 1 oktober plaatsvinden.

Catalonië is een welvarende regio in het noordoosten van Spanje met een eigen taal en cultuur waar al veel langer over onafhankelijkheid van Spanje wordt gesproken. Het aantal voorstanders van afscheiding is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede door de economische crisis.

De Spaanse premier Mariano Rajoy noemde een referendum eerder al 'onaanvaardbaar'. Als de regio ermee doorgaat, kan dat grote gevolgen hebben. In de grondwet van Spanje staat dat de regering mag ingrijpen en een referendum kan verbieden. Dat gebeurde al een keer eerder in 2014. 

Topnieuws