Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 06:46

Dode en gewonden bij demonstraties Charlottesville

Bij rellen tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten zijn gisteren in het Amerikaanse Charlottesville tientallen mensen gewond geraakt. Eén vrouw overleed nadat een auto met hoge snelheid op een protestmars was ingereden.

Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's bijeen in Charlottesville. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog. Gisteren kwamen er ook veel tegendemonstranten naar de plek en zochten de groepen elkaar op. 

Auto rijdt in op demonstranten

Het kwam tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

 

ZIE OOK: Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville: 1 dode, meerdere gewonden

In onderstaande video vertelt een ooggetuige wat er is gebeurd. "Een auto begon heel agressief te toeteren. Ineens gaf de auto gas en raakte mij en misschien ook wel andere mensen." 

De dader, een 20-jarige man uit Ohio, is gearresteerd. Hem wordt onder meer moord ten laste gelegd. Bij schermutselingen op andere plekken in de stad raakten nog eens vijftien mensen gewond.

Helikopter stort neer

Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia kondigde de noodtoestand af in Charlottesville.

Naast de protesten stortte even buiten de stad een politiehelikopter neer, die volgens de autoriteiten assisteerde bij het onder controle krijgen van de rellen. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk nog.

Kritiek op Trump

President Donald Trump heeft het geweld veroordeeld. Hij sprak op Twitter van 'geweld van vele kanten' en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Het kwam de president op kritiek te staan dat hij extreemrechtse groeperingen, die bij de protesten waren betrokken, niet bij naam had genoemd. Onder meer leden uit zijn eigen partij reageerden fel.

"Mr. de president - we moeten het kwaad bij zijn naam noemen", liet de Republikeinse senator Cory Gardner weten. En volgens senator Marco Rubio is het 'heel belangrijk voor het land' dat de president 'gebeurtenissen omschrijft zoals ze zijn, een terreuraanval door #blankenationalisten'.

Condoleances

Trump condoleerde op Twitter ook de familie van 32-jarige vrouw die om het leven kwam en die van de twee agenten die met een helikopter neerstortten.

Topnieuws