Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 juli 2017 18:03

Deense militairen voorbereid op Russisch nepnieuws

Deense militairen krijgen - voordat ze namens de NAVO worden uitgezonden naar Estland - een speciale mediatraining. Die leert hen om te gaan met misleidende informatie die door de Russen via internetkanalen wordt verspreid.

De Deense minister van Defensie spreekt van 'een heel nieuwe wereld'. "De Deense soldaten moeten dat terdege beseffen. Daarom heb ik geregeld dat de manschappen die in januari aan hun missie beginnen zijn geïnformeerd en geïnstrueerd over hoe ze zich daartegen moeten verdedigen. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat ze zullen worden blootgesteld aan intimidatie en valse geruchten."

Verzonnen bericht

Een berucht voorbeeld van nepnieuws is de berichtgeving over een strafrechtelijk onderzoek naar een Duitse NAVO-militair die een 15-jarig meisje zou hebben verkracht in Litouwen. Het bleek een verzonnen bericht, dat zich razendsnel verspreidde via sociale media.

De NAVO beschuldigde Rusland van dat fake nieuws en verwacht nog veel meer misleiding. Het Kremlin ontkent steevast deze vorm van cyberoorlog te voeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws