Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 juni 2017 00:06

Deal tussen May en Noord-Ierse DUP is rond

De Britse premier Theresa May heeft een akkoord bereikt met de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) om haar kabinet gedoogsteun te geven. Daarmee heeft ze nu een minieme meerderheid van twee zetels in het parlement.

De DUP, die tien zetels heeft in het Lagerhuis, is bereid May in het parlement aan de benodigde stemmen te helpen om op hoofdlijnen te kunnen doorregeren, maar zal geen echte coalitie vormen met de Conservatieven. De partij zal dus geen minister leveren bijvoorbeeld, maar belooft mee te stemmen met de Conservatieven. 

'Zeer conservatief'

Wat de twee partijen onderling hebben afgesproken is niet bekend, maar de DUP staat net als de 'echte' conservatieve partij te boek als zeer conservatief. De partij is bijvoorbeeld fel tegen het homohuwelijk en is een grote voorstander van de Brexit. Verwacht wordt dat de DUP May volop zal steunen in haar keuze voor een 'harde brexit'.

De partij ziet Noord-Ierland als een onlosmakelijk onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en zal zeker niet accepteren dat Noord-Ierland vanwege zijn landsgrens met de republiek Ierland - en dus met de EU - anders behandeld wordt dan Groot-Brittannië. 

Hoopte op mandaat 

De Britse minister-president hoopte dat nieuwe verkiezingen Labour naar de anonimiteit zouden verwijzen en haar een extra groot mandaat zouden geven voor de brexit-onderhandelingen. Ze kwam donderdag zwaar bedrogen uit.

 

Topnieuws