Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 september 2017 12:25

Dader na celstraf: 'Ik weet niet waarom ik foto flatbranddode op Facebook zette'

Tijdens de brand in de Londense Grenfelltoren maakte Omega Mwaikambo foto's van een van de dodelijke slachtoffers en zette die op Facebook. Het leverde hem drie maanden cel op. "Ik wist niet wat ik deed", vertelt hij na het uitzitten van zijn straf aan de Britse omroep BBC.

Mwaikambo, een 43 jaar oude Britse chef-kok, vraagt zich sinds die verschrikkelijke brand op 14 juni af waarom hij dat deed. Die avond herinnert hij zich nog goed. Hij was rond kwart over twaalf 's nachts thuisgekomen van zijn werk en viel net in slaap toen hij rond 01.00 uur vreemde geluiden hoorde.

'Help, help'

"Ik hoorde heel zachtjes 'help, help'", herinnert hij zich. "Eerst negeerde ik het, maar toen begon het opnieuw. En opnieuw. Dus ik stapte uit bed om uit te zoeken wat er aan de hand was."

Toen hij de brand zag, was zijn eerste instinct om de buren te waarschuwen, vertelt hij bij BBC Newsnight. Daarna voegde hij zich bij de menigte die zich bij de brandende flat had verzameld. Daar zag hij vastzittende bewoners schreeuwen en zwaaien om hulp, anderen sprongen uit de flat hun dood tegemoet. "Het deed me denken aan het World Trade Center op 11 september. Maar het gebeurde voor mijn ogen."

Weet iemand wie dit is?

Rond 05.00 uur, toen hij terugkeerde naar zijn flat, zag Mwaikambo het lichaam liggen. Verpakt in plastic in een omheinde binnenplaats naast zijn flat, zonder iemand in de buurt. "God weet wat ik toen dacht", zegt hij. "Maar ik had mijn iPad vast. Het lichaam was maar losjes verpakt. Ik dacht: weet iemand wie deze persoon is? En ik nam een foto."

In eerste instantie nam hij van een afstandje foto's van het lichaam in de zak. Daarna kwam hij dichterbij en tilde hij zelfs het plastic op van het gezicht van het slachtoffer om meer foto's te maken. "Ik wist niet eens wat ik deed", zegt hij nu. "Het gebeurde gewoon. Ik heb geen verklaring. Ik was getraumatiseerd, gefascineerd ook wel."

Geen respect om lichaam daar neer te leggen

"Ik weet dat het fout was. Maar het getuigde ook niet van respect om een lichaam daar zonder toezicht neer te leggen. Als het weer zou gebeuren, zou ik hetzelfde doen."

Met het maken van de foto's was Mwaikambo nog niet strafbaar, maar wat hij daarna deed schoot de politie in het verkeerde keelgat: hij zette zeven foto's en een korte video op Facebook. Openbaar, waardoor iedereen ze kon zien." Naar eigen zeggen uit boosheid en verwardheid, maar ook uit gewoonte, omdat hij vaak dingen die hij meemaakt op Facebook zet.

Foto's aan fotograaf gegeven

Mwaikambo werd opgepakt nadat hij zijn foto's aan een fotograaf had gegeven die pas rond 08.00 uur 's morgens op de rampplek was aangekomen. Die bedankte hem, maar belde de politie toen hij zag wat er op de foto's stond. "Ik heb hem aangegeven. En dat zou ik weer doen. Absoluut. 100 procent." Later die dag werd Mwaikambo opgepakt.

Twee dagen later werd hij veroordeeld tot drie maanden cel, zowel voor het maken van foto's en video's van de lijkzak als voor het maken van foto's van het lichaam in de zak. "Het hele land, zo niet de hele wereld, was geschokt door wat er gebeurd is bij de Grenfelltoren", zei de rechter. "Wat u heeft gedaan door deze foto's op internet te zetten, getuigt van nul respect voor dit arme slachtoffer. Om zijn gezicht te laten zien terwijl hij daar lag, daar heb ik geen woorden voor."

'Gewoon een foto'

Mwaikambo, die geen strafblad had, werd veroordeeld tot twee keer zes weken cel. Hij erkent dat hij fout zat, maar is ook verbaasd. "Het is gewoon een foto. Ik heb niets gestolen, ik heb niemand vermoord. Ik kan me voorstellen dat mensen boos zijn, maar ik heb geen grote misdaad begaan."

Bij de brand in de Grenfelltoren vielen zeker 80 doden. De brand ontstond in een koelkast. Doordat de flat niet voldeed aan de regels voor brandveiligheid, kon het vuur zich snel verspreiden.

Topnieuws