Berlijn - Parijs

Woorden tussen Parijs en Berlijn

25 november 2015 21:03

De Franse president François Hollande ontvangt vanavond de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Correspondenten Jeroen Akkermans en Stefan de Vries mailen elkaar over de ontmoeting. Schakelt Frau Merkel nu eindelijk eens de Bundeswehr in, of blijft het bij mooie woorden?

Salut Jeroen!
De granaatscherven vliegen me nog net niet om de oren, maar het verbaal wapengekletter is wel oorverdovend hier in de Parijs. "We zijn in oorlog", horen we nu al bijna twee weken. President Hollande is op een diplomatieke wereldtour in de hoop een internationale coalitie te smeden. Gisteren Washington, vanavond Merkel, morgenochtend Matteo Renzi, en ’s middags Poetin, en in het weekend Ban-ki Moon, de secretaris-generaal van de VN en de Chinese president Xi Jinpin. Maar de grootste hulp zoekt Hollande bij Duitsland. Zonder steun van de buren is het moeilijker om de rest van Europa achter Frankrijk te krijgen in de strijd tegen Daech. Dus wat gaat er gebeuren vanavond aan tafel in het Elysée, Jeroen? Schakelt Frau Merkel nu eindelijk eens de Bundeswehr in, of blijft het bij mooie woorden.

Lieber Stefan!
Merkel klonk vanochtend in het parlement wat ziekjes. Zwakjes zouden critici liever zeggen. De machtigste vrouw ter wereld is niet langer onaantastbaar als gevolg van de aanhoudende stroom vluchtelingen naar Duitsland.  Ze wist nog wel uit te brengen dat Duitsland solidair blijft met Frankrijk. Er wordt gespeculeerd dat solidariteit ook op militaire ondersteuning uit Berlijn zou kunnen duiden. Nou, afgezien van morele bijstand, een haperend transportvliegtuig en levering van wat scherfvesten zie ik een Duitse klap op de schouder van Hollande niet gaan. Tenzij er nog iets mee te verdienen valt. Maar aan het front haakt Duitsland zelf liefst automatisch af zodra er doden dreigen te vallen. Hollande kan dus eindelijk van zijn scootertje afstappen en het stuur van Europa richting Moskou overnemen. François heeft de zegen van Angela.

Jeroen,
Het is de vraag waar de chauffeur ons naar toe rijdt. Op dit moment weet niemand de bestemming. Wordt Syrië het Europese Vietnam? Wat begin deze week nog een coalitie heette, is sinds het neerschieten van de Russische jet gisteren, vandaag ineens een 'coördinatie' geworden. Hollande heeft onderweg dus al zijn ambities bijgesteld, maar hij blijft maar klagen dat 'Europa' niet genoeg doet. En met Europa bedoelt hij natuurlijk Duitsland. Klopt het dat Merkel wel soldaten naar Mali gaat sturen om het Franse leger wat te ontlasten? Of mag ze dat ook al niet van de vredelievende Bundestag?

Lieber Stefan!
Zijn maximaal 650 Bundeswehrsoldaten die klaarstaan om naar de hitte van Mali af te reizen genoeg? 'Zur Friedenssicherung' Alles voor de vrede in Duitsland. En niet te vergeten 150 man naar Irak om de Koerden te onderwijzen hoe je schiet. Liefst met Duitse wapens, laten we eerlijk zijn. Er zijn al minstens 500 anti-tankraketten en 16.000 automatische wapens die kant opgegaan plus miljoenen aantallen kogels want je moet wel iets hebben om af te vuren. Duitsland doet in wapenexport niet onder voor Frankrijk. Nou jij weer.

Jeroen,
Nu ik weer… zolang ik nog mag dan. Want ik lees net dat Frankrijk het Europees Hof van de Rechten van de Mens vandaag heeft medegedeeld dat de mensenrechten tijdens de noodtoestand even in de ijskast worden gezet. Foltering blijft nog wel verboden, maar verder hoeven de Franse autoriteiten weinig meer te respecteren. Is dat iets waar Duitsland zich zorgen over maakt, of geloven ze het daar ook wel met de mensenrechten? Hoe dan ook: ik hoop je snel weer te spreken. Als ik niet binnen een paar dagen antwoord, dan weet je waar het aan ligt: dan heeft de geheime dienst mijn computer in beslag genomen.

Lieber Stefan! 
Wat gaan we nou beleven? Dat is toch niets nieuws? Alsof we allemaal niet al lang door geheime diensten worden afgeluisterd. Willen we veiligheid dan zijn we overgeleverd aan de medeburgers die zeggen dat ze voor onze veiligheid instaan. Op hoop van zegen dus. Uit naam van de veiligheid wemelt het inmiddels in alle Europese lidstaten van de commissies stiekem. Stiekem is voor mij nu al het woord van het jaar. En dan ga jij nog even verbazing spelen over mensenrechten die kalt gestellt werden. Stel je niet aan. Jouw Francois was het die ons toch meedeelde dat het oorlog is? Nou dan is er altijd wel een reden te vinden tot inbeslagname van dataverkeer, vriend en vijand af te blijven luisteren en hier of daar de definitie van foltering wat op te rekken. Ergens snap ik de huivering van de Duitsland dus ook wel om ten strijde te trekken. Dan maar een hypocriete wapenleverancier, Stefan. Stefan? Hallo?