Erik Mouthaan

Kerstborrelpraat

27 december 2015 06:52

"Oh, je komt uit Nederland? Wat leuk. Ben benieuwd wat ze in jouw land vinden van onze verkiezingen. Ik bedoel: Donald Trump, werkelijk, het is toch onvoorstelbaar. Ik zei nog tegen mijn vrouw: we staan er weer mooi op, internationaal."

Een variant van 'sorry voor Trump' kwam eigenlijk steeds langs

De manager stouwde achter elkaar een serie mini-pizzaatjes in zijn mik op het kerstfeest van de Amerikaanse zender in wiens gebouw RTL Nieuws in New York is gehuisvest. En ik zag hem de afweging maken hoe ver hij kon gaan in zijn politieke opmerkingen. Amerikanen hebben namelijk geleerd dat het niet netjes is om met onbekenden een politieke discussie te beginnen. Maar goed, hij had een Nederlander tegenover zich, en Europa is toch links, dus: "Ik schaam me nu voor veel mensen Trump het gezicht is van de VS."

De afgelopen weken bezocht ik drie kerstborrels en een variant van 'sorry voor Trump' kwam eigenlijk steeds langs, maar goed, ik woon dan ook in het linkse New York. En ik kon mijn gesprekspartners uitleggen dat Europa natuurlijk ook rechtse anti-immigratie politici heeft die wel eens verbaal uit de bocht vliegen.

New Yorkers zijn bijna net zo goed geïnformeerd als de gemiddelde Nederlander en dus had men gehoord van Marine Le Pen en in sommig gevallen zelfs van 'that Wild guy or what’s his name'.

Op de borrel van mijn sportschool zei iemand tegen me: 'maar in jouw land doen ze gelukkig niet zulke rare dingen als wat Trump allemaal uitkraamt', waarop ik hem herinnerde aan Black Pete, zoals ze hier Zwarte Piet noemen. "Oh my god, daar heb ik over gelezen in de Times! Wat? Is dat jouw land?! Hmm… okee. Ik hoop dat je begrijpt dat wij dat echt heel raar vinden, dat zouden wij niet in ons hoofd halen."

Ik legde hem uit dat ik juist het gevoel heb dat de VS hard bezig is Nederland op veel vlakken in te halen.

Hij keek me even meewarig aan. "Black Pete. Wow." Ik maakte er maar een grap van en zei: elk land heeft zijn eigenaardigheden en aparte types. En wat de een beledigend vind, daar heeft een ander geen problemen mee.

Tijdens drankjes georganiseerd door het bedrijf waar mijn vriend werkt, sprak ik met iemand die erg gecharmeerd was van Amsterdam, al bezocht hij ons land alweer een decennium geleden. "Nederland is zo vrij en tolerant, veel minder bekrompen dan wij hier zijn."

Ik legde hem uit dat ik juist het gevoel heb dat de VS hard bezig is Nederland op veel vlakken in te halen. In vier Amerikaanse staten is wiet nu volledig legaal, in de meeste anderen kun je er makkelijk aan komen op 'medische gronden'. Op het gebied van transgender-rechten zijn veel staten verder dan Nederland, zelfs euthanasie is hier steeds vaker een mogelijkheid. En ja, Nederland heeft al 15 jaar het homo-huwelijk, maar Duitsland, Polen en Italië nog steeds niet, en dat terwijl je in elk achterlijk gehucht in het diepe zuiden van de VS nu iemand van hetzelfde geslacht het ja-woord kunt geven.

Het was ook een beetje mijn poging om Amerikanen zich niet te veel te laten schamen voor hun land. Luister, ik geef zelf graag af op de VS: de immense inkomensverschillen, het geweld, de wapencrisis, het onvermogen de infrastructuur op te waarderen naar de 21ste eeuw. Maar ik heb ook geleerd dat niemand het leuk vindt als een gast loopt te katten op zijn gastheer. Ook dat is niet netjes.

Wees vriendelijk, stoot niemand voor het hoofd. Het zijn moeilijke opdrachten voor een botte Hollander die overal een mening over heeft. Maar tijdens de kerst heb ik me eraan weten houden. Dat wil zeggen - voor zover ik me kan herinneren na die zes glazen wijn.