Erik Mouthaan

Deltaplan voor Manhattan

08 juni 2014 06:27

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan.

Sinds ik negen dagen zonder stroom zat als gevolg van superstorm Sandy heb ik vaak verzucht dat de enige manier om New York niet te laten overstromen een dijk om Manhattan zou zijn. Nou, guess what: die komt er.

Tenminste, deze week gaf de minister die belast is met het herstel na de orkaan 350 miljoen dollar voor de eerste fase van 'The Big U', een netwerk van zestien kilometer rondom de zuidpunt van het eiland waarop 1,6 miljoen mensen wonen.

Het woord 'dijk' wordt overigens niet in de mond genomen, dat klinkt zo heftig, maar hoe je het ook wendt of keert, er moet een muur van meer dan vier meter hoog gebouwd worden langs de Hudson en East River.

"Het woord 'dijk' wordt overigens niet in de mond genomen, dat klinkt zo heftig"

Het plan is natuurlijk bedacht door Nederlanders, al is het dan in samenspraak met een Deense architect die het snoepje van de week is in de New Yorkse bouwwereld. De Nederlandse co-ontwerper, Matthijs Bouw van One Architecture, probeerde in het interview dat ik met hem had het woord 'dijk' steeds te vervangen voor 'berm' of 'lichaam'.

En op de 'renderings', de grafische uitleg over hoe het eruit zou zien, zie je die muur/dijk/berm niet heel duidelijk. Laten we vooral niet benadrukken dat het zicht op de rivier vanaf straatniveau grotendeels wegvalt. Maar goed, mocht er weer een storm zijn waarbij de zee de stad in wordt geduwd en er tegelijkertijd een bak regen valt, dan heb je toch een verhoging nodig.

Die 350 miljoen is bij lange na niet genoeg, de hele 'berm' rond Manhattan zou volgens de architect drie miljard dollar kosten. Waarop ik meteen dacht: eens kijken hoeveel geld de Amerikanen er echt uit willen trekken voor droge voeten voor de rijken.

"Laten we vooral niet benadrukken dat het zicht op de rivier vanaf straatniveau grotendeels wegvalt"

Toch is het al heel wat dat de stad een begin maakt met bescherming. In 2009 vertelde de gemeentelijke dienst Emergency Management nog doodleuk voor onze camera's dat overstromingen en orkanen 'niet hoog op onze agenda staan'.

Maar goed, nadat Sandy minstens 60 miljard schade aanrichtte is iedereen goed wakker geschud. Nederlandse ingenieursbedrijven als Royal Haskoning en Arcadis hopen een goede boterham te kunnen verdienen aan de infrastructuurplannen.

Ze gebruiken daarvoor heel Nederlandse oplossingen. Dijken, pardon, bermen worden vermomd als paviljoens of 'multi-functionele ruimtes' en op sommige plekken krijgen uitdijende rivieren juist meer ruimte: plekken die bewust mogen overstromen zodat er elders minder overstromingsrisico is. Er komt een groot regenwateropvangbassin in New Jersey.

Maar bij het bestuderen van het bewust vaag gehouden plan kwam ik erachter dat de kans groot is dat het Nederlandse paviljoen (nou ja, hip ontworpen koffietentje) dat wij als land in 2009 aan New York schonken, niet in het beschermde gebied valt. Dat zou wel eens nat kunnen worden.

Wat een ironie.

Erik Mouthaan

​Eriks reportage: