Erik Mouthaan

Amerika en zijn gigantische wapenvoorraad in Israël

02 augustus 2014 07:03

Te midden van alle woedende reacties op de aanhoudende Israëlische beschietingen van scholen en ziekenhuizen in Gaza, besloot de regering van de Verenigde Staten juist om extra munitie te verstrekken aan het Israëlische leger. De oorlog, die minister Kerry van Buitenlandse Zaken veroordeelt omdat er zoveel burgers gedood worden, kan worden uitgebreid omdat Amerika meer mortiergranaten beschikbaar stelt.

Je wist het misschien niet, maar de VS heeft een immense voorraad aan wapens en munitie opgeslagen in Israël. Die zogeheten 'strategic stockpile' is niet direct bedoeld voor de Israëli, maar ligt er meer zodat de VS zichzelf kan bewapenen, mocht er opeens een soort Derde Wereldoorlog uitbreken in de regio.

"De VS levert voor miljarden aan raketten en gevechtsvliegtuigen aan Israël maar ook aan Egypte. Amerika verkoopt verder aan Jordanië, Saoedi-Arabië en natuurlijk Irak."

Door de jaren heen is regelmatig materieel uit de voorraad verkocht of doorgegeven aan Israël. Op zich is dat niet nieuw: de VS levert voor miljarden aan raketten en gevechtsvliegtuigen aan Israël, maar ook aan Egypte. Amerika verkoopt verder aan Jordanië, Saoedi-Arabië en natuurlijk Irak.

Kortom: de hele regio wordt bewapend door Amerika. Je zou niet anders verwachten van 's werelds grootste wapenfabrikant. Wat je misschien wel zou verwachten, is dat er twijfels zijn bij politici om wapens en munitie te blijven leveren als die worden ingezet tegen burgerdoelen, zoals nu in Gaza, maar ook bij het neerslaan van de Arabische Lente in diverse landen die goede klant zijn bij de wapenindustrie.

Maar nee. Zelfs een aantal van de meest linkse democratische senatoren stemde in met het uitbreiden van die strategische voorraad. Maak die pot maar wat groter, tot er voor zo'n 1,8 miljard dollar aan materieel in zit. En daar moet Israël in noodgevallen ook in de toekomst uit kunnen putten - zolang ze op termijn maar terugbetalen.

Amerikaanse politici zijn zeer pro-Israël, en al klagen ze over het aantal kinderen dat omkomt in Gaza, ze staan achter het offensief, omdat ze het met Netanyahu eens zijn dat Hamas een kopje kleiner moet worden gemaakt.

"Maar discussie over wapenleveranties, dat wil Amerika niet. Tenzij de wapens worden geleverd door Vladimir Poetin."

Dat de VS de hele regio overspoelt met wapens, zorgt er echter ook voor dat Amerikanen of hun bondgenoten onder vuur worden genomen met Amerikaanse wapens. Volgens berichten hebben zowel ISIS in Irak als de Taliban in Afghanistan die wapens kunnen bemachtigen.

Maar discussie over wapenleveranties, dat wil Amerika niet. Tenzij de wapens worden geleverd door Vladimir Poetin.