Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 augustus 2017 21:41

Chicago wil Trump voor rechter slepen om financiële dreigementen

De Amerikaanse stad Chicago gaat de regering van Donald Trump voor de rechter slepen omdat hij de stad financieel wil straffen voor haar immigratiebeleid. Burgemeester Rahm Emanuel van Chicago, een vriend van oud-president Barack Obama, heeft dat laten weten.

Enkele weken geleden kondigde minister van Justitie Jeff Sessions aan dat zijn departement steden gaat uitsluiten van subsidieprojecten als ze weigeren mee te werken met de federale immigratiedienst. Om illegale immigratie te kunnen bestrijden, wil Washington onder meer onbeperkt toegang tot lokale gevangenissen krijgen.

Gastvrije stad

Emanuel zei dat hij niet zal toestaan dat "de fundamentele rechten" van de inwoners van Chicago worden geschonden. Hij vindt dat de regering-Trump Chicago en andere zogeheten 'sanctuary cities' niet financieel mag straffen voor het beleid dat ze op het gebied van immigratie voorstaan. "We zullen onze status als gastvrije stad niet afstaan."

Trump levert regelmatig kritiek op Chicago omdat er relatief veel mensen om het leven komen door geweld. Vorig jaar was een recordjaar, er vielen volgens de politie toen 762 moorden plaats en er waren 3.550 schietincidenten. De stad verwachtte dit jaar 3,2 miljoen dollar te ontvangen van het subsidieproject van Trump, en wilde dat voornamelijk uitgeven aan politievoertuigen. Als Trump de stad uitsluit van subsidieprojecten, is het nog maar de vraag of dat geld er komt.

Immigratiebeleid

Chicago is niet de enige stad die zich verzet tegen het immigratiebeleid van Trump. Ook New York en Los Angeles presenteren zichzelf als steden die migranten graag verwelkomen, en willen geen middelen van de gemeente inzetten om het immigratiebeleid van de president uit te voeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws