Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 juni 2016 10:36, in:

Brexit een feit, Britten uit EU

Brexit kater voor Schotten: Voor EU, toch eruit

Schotland wordt wakker met een kater. Het Verenigd Koninkrijk heeft voor een Brexit gekozen, maar een meerderheid van de Schotten koos wél voor Europa. De grote vraag is nu of er nog wel een toekomst is voor Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk.

In totaal koos 60 procent van de Schotse kiezers voor 'blijven'. In alle 32 kiesdistricten was een meerderheid van de stemmers tegen een Brexit. Maar Schotland is nu eenmaal onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, de Schotten moeten de EU nu dus ook verlaten. 

Toekomst binnen EU 

Volgens de huidige Schotse eerste minister Nicola Sturgeon maakt de uitslag van het referendum 'duidelijk dat het volk van Schotland zijn toekomst ziet als onderdeel van de Europese Unie'. 

In september 2014 kozen de Schotten in een referendum voor een toekomst binnen het Verenigd Koninkrijk. De partij van Sturgeon, de Schotse Nationale Partij (SNP), was de drijvende kracht achter dat referendum.  

Nieuw referendum? 

Sturgeon heeft voor de uitslag al gezegd dat er een nieuw referendum gehouden zou kunnen worden als Schotland uit de EU 'zou worden getrokken'. Sturgeon zal later vandaag met een uitgebreidere reactie komen op de Brexit. 

Haar voorganger als partijleider van de SNP, Alex Salmond, heeft al opgeroepen tot een nieuw referendum. Dat zou volgens hem binnen 30 maanden kunnen.

Meer op rtlnieuws.nl: