We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 oktober 2017 00:37

Bijzonder: nieuwe orkaan Ophelia zet koers richting Ierland

De tiende orkaan van het seizoen is ontstaan boven de Atlantische Oceaan en deze zet geen koers richting Amerika, maar naar Europa. Maandag kan Ierland zich schrap zetten voor Ophelia.

Ophelia is dan vermoedelijk wel weer afgezwakt tot een tropische storm.

Nog ver weg

Het Amerikaanse National Hurricane Center, houdt er rekening mee dat de orkaan de komende 48 uur nog in kracht kan toenemen. Dan is hij volgens de prognose nog steeds ver verwijderd van de Ierse kust. 

Ophelia bevindt zich nu ongeveer 1200 kilometer ten zuidwesten van de Azoren met windsnelheden van 120 kilometer per uur en verplaatst zich voorlopig nog maar met een slakkengangetje oostwaarts. Nederland lijkt ruim buiten schot te blijven.

Echte orkaan

Het noordwesten van Europa krijgt elk jaar wel te maken met enkele stormen van orkaankracht, vooral in Schotland en Noorwegen, maar een echte orkaan die Europa dreigt aan te doen is een stuk minder gewoon.

Om orkaan genoemd te worden, moet de storm zijn begonnen in de tropen. De meeste stormen van orkaankracht in Europa ontstaan veel noordelijker. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom hebben we in Nederland geen orkanen? 

Topnieuws