Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2017 20:33

België haalt uit naar Turkse president: 'Beschuldigingen opruiend en kwetsend'

De Belgische premier Charles Michel heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gewaarschuwd. "We laten ons niet intimideren door zijn campagnestrategie."

Aanleiding zijn beschuldigingen door Turkse media dat de Turks-Belgische staatssecretaris​ Zuhal Demir actieve steun verleent aan de Koerdische PKK. "Ik kan als eerste minister niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme", aldus Michel. Dit is 'opruiend en kwetsend'.

De PKK staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. Demir is geboren in België en van Turks-Koerdische origine.

Nationalistische gevoelens

Volgens Michel wil Erdogan 'ons provoceren om de nationalistische gevoelens in Turkije aan te wakkeren en zich als slachtoffer op te stellen'.

Eerder vandaag herhaalde de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog maar eens dat de nazivergelijkingen van de kant van Turkije moeten stoppen. Volgens haar zal de Duitse regering dat soort uitlatingen niet langer toestaan.

Nazimethoden

Erdogan verweet gisteren na Duitsland ook Angela Merkel persoonlijk het gebruik van 'nazimethoden'. "Jij gebruikt ook nazimethoden", sprak hij tijdens een toespraak in Istanbul tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen."

De Turkse president trekt van leer vanwege het niet toestaan van campagnes voor het Turkse referendum in Duitsland. Hij noemde ook Nederland eerder nazistisch en fascistisch.

Topnieuws