Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 augustus 2017 21:30

Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville: 1 dode, meerdere gewonden

Een auto is ingereden op een groep betogers in de Amerikaanse stad Charlottesville. De demonstranten waren de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over een mars van extreemrechtse nationalisten. Er zijn zeker één dode en 26 gewonden gevallen.

De auto reed met hoge snelheid op de menigte in. Ooggetuigen spreken over een bewuste aanslag op de tegendemonstranten, maar dat is nog niet bevestigd. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de chauffeur van de auto gearresteerd.

 

Michael Signer, de burgemeester van Charlottesville, liet vanavond via Twitter weten diep bedroefd te zijn dat een leven verloren is gegaan. 

Op videobeelden is te zien dat de auto eerst bovenop een andere auto knalt en vervolgens hard achteruit rijdt. Hierbij schept de auto meerdere mensen. 

Let op! Onderstaande videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Trump

President Donald Trump en minister van Justitie Jeff Sessions veroordeelden het geweld. Trump sprak vanavond tijdens een persconferentie van "geweld van vele kanten''. Hij riep verder op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Boze neonazi's

De demonstratie van extreemrechtse betogers zorgt sinds gisteravond voor hoogoplopende spanningen in Charlottesville. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De betogers kwamen gisteravond en vandaag bijeen voor een mars door de stad. Vandaag kwamen er ook veel tegendemonstranten naar de plek. 


De ravage in Charlottesville (foto: afp)

In onderstaande video vertelt een ooggetuige wat er is gebeurd. "Een auto begon heel agressief te toeteren. Ineens gaf de auto gas en raakte mij en misschien ook wel andere mensen." 

 

Topnieuws