Buitenland

Woede bij begin dolfijnenjacht, Japan vindt kritiek onzin

01 september 2015 11:40 Aangepast: 01 september 2015 11:55
Dolfijnen worden naar baai in Taiji gelokt (foto uit 2014) Beeld © EPA

In Japan is de jaarlijkse dolfijnenjacht begonnen. Van 1 september tot 1 mei worden dolfijnen gevangen en geslacht. Bij veel Japanse ambassades wordt geprotesteerd.

De dolfijnenjacht is een traditie in Japan. Jaarlijks begint dat in de kustplaats Taiji waar de dolfijnen in een baai gelokt worden. De mooiste exemplaren worden eruit gevist om te verkopen aan dierentuinen. De rest wordt gedood. Volgens tegenstanders van de jacht gebeurt dat op een dieronvriendelijke manier. Het zou jaarlijks gaan om 1000 tot 2000 dolfijnen.

Pijnlijke dood
Op video's die online staan (video, let op: schokkend), is te zien dat de beesten spartelen in hun eigen bloed. Activisten melden dat het soms wel een half uur duurt voordat de dolfijnen dood zijn. Het vlees wordt gebruikt voor onder meer menselijke consumptie en hondenvoer.

Bij diverse Japanse ambassades, zoals in Manilla (zie foto) en Florida, waren protesten tegen de jacht. Ook in Japan zelf was een mars tegen de jacht. De regering van het land wuift de kritiek op de traditie van de hand. De dolfijn is geen bedreigde diersoort en het zou niet anders zijn dan de slacht van koeien, varkens en schapen.

Thumbnail

Betoging bij Japanse ambassade in Manilla (foto EPA)

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore